22.06.2024-12:51 (Son Güncelleme:22.06.2024-13:34)

Yaşadığınız yerin deprem riskini öğrenebileceksiniz: Ücretsiz olarak erişime açıldı

İnternet tabanlı Deprem Bilgi Sistemi uygulamasını geliştiren Türk bilim insanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, sistem sayesinde her vatandaşın yaşadığı evin deprem riski olup olmadığını öğrenebileceğini belirtti.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin işbirliğiyle geliştirdikleri yeni bir internet tabanlı uygulama olan 'Deprem Bilgi Sistemi'ni vatandaşların kullanımına sunduklarını duyurdu. Kutoğlu, Türkiye'nin her noktasının zemin bilgilerini interaktif olarak gösteren bu sistemin, günlük 5 tıklama hakkıyla sınırlandırıldığını ve www.deprembis.com.tr adresinden ücretsiz olarak erişilebileceğini belirtti.

Tek tıkla deprem riski öğrenilebilecek

DHA’da yer alan habere göre; Prof. Dr. Kutoğlu, Türkiye'de deprem haberlerinin sürekli gündemde olduğunu ve bu durumun vatandaşlarda tedirginlik yarattığını ifade etti. Özellikle medyada belirli bölgelerin adının geçmesinin, vatandaşların zemin kalitesi konusunda yanlış anlamalara yol açabileceğini vurgulayan Kutoğlu, uygulamanın bu tür kuşkuları ortadan kaldırmak için geliştirildiğini söyledi.


Kutoğlu, Amerikan Jeoloji Servisi'nden elde ettikleri zemin bilgilerini kullanarak geliştirdikleri uygulama ile vatandaşların evlerinin adreslerini veya mobil cihazlarında konum bilgisini girerek zemin durumu hakkında bilgi alabileceklerini belirtti. Bu sayede vatandaşların, ev satın alacakları yerin zemin sağlamlığını önceden öğrenme imkanı bulacaklarını dile getirdi.

Gelecek aşamada uygulamaya, fay hatları ve bu fay hatlarının potansiyel deprem büyüklüğünü de eklemeyi planladıklarını belirten Kutoğlu, bu yıl içinde bu çalışmayı tamamlamayı hedeflediklerini aktardı.

yareneryilmaz@haber365.com.tr