24.02.2020-10:51 (Son Güncelleme:24.02.2020-14:09)

Yapay Zeka Yarışında Türkiye’de Var

Dünya’nın teknoloji çağına girdiği ve hızla yol aldığı bir dönemde Türkiye’de bu hıza eşlik eden ülkelerden biri olma yolunda ilerliyor. Önceki gün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank; ülkemizin yapay zeka teknolojisi yarışında tüm gücüyle yer aldığını belirtti. Yapılan çalışmalardan uzunca bahsetti.

Türkiye’nin son yıllarda bilişim ve teknoloji atılımları bizi çağdaş ülkelerle rekabet içerisinde tutuyor. Aynı zamanda Dünya’daki gelişmelerle eş zamanlı ilerleyebiliyor olmak, önde olan bir ülke olmak istiyorsak çok önemli. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde ve birçok bilimsel kuruluşumuzun eşgüdümlü çalışmasıyla Türkiye’nin yoğun mesai harcadığı alanlardan birisi kuşkusuz teknoloji.

Teknoloji denilince akla günümüzde en çok kullanılan çalışma alanlarından biri olan yapay zeka geliyor. Önceki gün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Gebze Kampüsü'nde Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Çalıştayı’na katıldı. Bakan Varank burada yaptığı konuşmasında Türkiye’nin yapay zeka çalışmaları konusunda neler yaptığından bahsetti.

Bakan Varank, bugüne gelinceye dek gerek Ar-Ge merkezleri, teknoparklarla gerekse de KOSGEB ve TÜBİTAK destekleriyle ve diğer tüm imkanlarla girişimcilerin emrinde olduklarını, bundan sonra da olmayı sürdüreceklerini açıkladı.

İşte Bakan Varank’ın konuşmasından önce çıkanlar:

"Çok iyi bildiğiniz gibi yeni teknolojilerin en önemli bileşenini yazılımlar oluşturuyor. 170 bini aşan yazılımcı sayımızı hızla 500 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için teknoloji şirketleri, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlarımızla Açık Kaynak Platformu inisiyatifini başlattık.

Bu şekilde yazılımcı sayımızı artırmanın yanında yerli açık kaynak çözümleri geliştirip dışa bağımlılığı azaltmak ve olası siber güvenlik sorunlarını bertaraf etmek istiyoruz.

Vizyoner uygulamalarımızdan olan Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Sanayi Doktora Programı kapsamında da yapay zeka alanında nitelikli insan kaynağımızı destekliyoruz.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile bu dönem yurt dışından gelen araştırmacıların yüzde 15'i (19 kişi) bilgisayar bilimleri alanındaki çalışmalarda görev alacak."

Bugün artık sahip olunan veri ve bunu işleme kabiliyetinin küresel gücün belirleyicisi konumuna geldiğini anlatan Varank, "Bu nedenle biz de sadece veriye değil, veriden değer üretmeye odaklı bir yönetişim anlayışı doğrultusunda çalışıyoruz.

Türkçe Doğal Dil İşleme Projesi Başlatıldı

Yapay zeka konusunda başlattıkları çok farklı adımların olduğunu bildiren Bakan Varank sözlerini şöyle sürdürdü: "Açık Kaynak Platformu girişimi kapsamında Türkçe Doğal Dil İşleme Projesi'ni başlattık. Burada kullanıcı dostu ve yüksek performanslı kütüphanelerin, veri kümelerinin hazırlanması ve dağıtım altyapısının kurulmasını amaçlıyoruz.

Türkçe için geliştirilecek algoritmalar, diğer dillerde de kullanım alanı bulacak. TÜBİTAK BİLGEM bünyesindeki Bulut Bilişim ve Büyük Veri Laboratuvarımız, konuşma ve doğal dil işleme gereksinimlerin karşılanmasına, görüntü kıymetlendirme çözümlerine ve akıllı sistemlere önemli katkılar sunuyor. Burada geliştirilen yapay zeka ve makine öğrenmesi platformu dünyada ilk kez bir aviyonik sistemde, Milli Muharip Uçak Projesi'nde yer alacak." şeklinde konuştu.

TÜBİTAK içerisinde Yapay Zeka Enstitüsü Kuruldu

Bakan Varank konuşmasında ayrıca, yapay zeka konusunda yurt içi politikalarla beraber uluslararası iş birliği kapsamında da ciddi adımlar attıklarına vurgu yaptı. Geçen yıl ağustos ayı içerisinde Berlin'de gerçekleştirilen Türk Alman Yapay Zeka Konferansı'na katıldıklarını ve oldukça verimli tartışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Konferansın ikincisini bu yıl Ankara'da gerçekleştireceklerinin bilgisini paylaşan Bakan Varank, yine geçen ay Dünya Ekonomik Forumu'nun Dördüncü Sanayi Devrimi Ağlarına katıldıklarını da sözlerine ekledi. Sözlerini sürdüren Bakan Varank TÜBİTAK içerisinde atılan adımlar hakkında da şöyle konuştu:

"Bu merkezde endüstriyel yapay zeka uygulamaları için politikalar ve standartlar geliştirip dünyada yürütülen çalışmalara öncülük edecek pilot projeler gerçekleştireceğiz. TÜBİTAK bünyesinde bir Yapay Zeka Enstitüsü kurduk. Artık bu enstitü kanalıyla ekosistemde yeni ve güçlü bir yapılanma oluşturmak istiyoruz. İş birliğinden ziyade, birlikte iş yapma modelini hayata geçireceğiz.

Yapay zeka ekosisteminde yer alan aktörlerin, 'Biz de TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsünün bir parçasıyız.' cümlesini gururla söyleyebileceği bir yapı inşa edeceğiz. Dünyadaki en iyi uygulama örneklerini inceledik.

Almanya, Fransa, Kanada ve İngiltere'de bu alandaki araştırma enstitülerinin ekosistemle etkileşimini gözlemledik. Yapay zeka stratejimizin içermesi gereken hususlar neler olmalı sorularına paydaşlarımızla beraber cevaplar arayacağız."

Geleceğin Mesleklerini ve İstihdamını Planlıyoruz

Varank, yapay zeka teknolojilerinin getirdiği bir çok fırsatın yanında değişik risklere de kapı araladığına dikkati çekerek, "Buradan hareketle etik değerleri de dikkate alan bütüncül bir yaklaşım geliştirmeye çalışıyoruz. Elbette vatandaşlarımızın haklarını ve güvenliğini en üst seviyede gözetmeye devam edeceğiz.

Ulusal Yapay Zeka Stratejimizi hazırlarken şeffaflığı, kişisel gizliliği ve güvenliği önceleyeceğiz. Fırsatları ve karşı karşıya olduğumuz sınamaları dikkate alacağız. Güçlü olduğumuz alanlara odaklanarak kaynakları verimli bir şekilde kullanacağız.

Ülkemizin mevcut iş birlikleriyle uyumlu şekilde diğer ülkelerle ortaklık yağacağız. Geleceğin mesleklerini ve istihdamda dönüşümü planlayacak adımları net bir şekilde ortaya koyacağız." dedi.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr