17.02.2024-13:43 (Son Güncelleme:17.02.2024-13:43)

Yapay zeka uygulaması ‘Sora’: Girilen metinleri gerçek videolara dönüştürebiliyor!

Yapay zekanın bambaşka bir evreye geçtiği yeni dönemde tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade eden Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) uzmanlarından Dr. Öğr. Üyesi Serap Şişman Uğur, ABD'deki bir firmanın deneme aşamasındaki yapay zeka uygulaması "Sora"nın herkesin kullanımına açıldığında, metinleri gerçekçi videolara dönüştürebilme özelliğiyle gerçeği yansıtmayan ve suç amaçlı kullanabileceği ihtimaline dikkat çekti.

Üniversitenin Eğitim Fakültesinde görevli olan Dr. Öğr. Serap Şişman Uğur, yaptığı açıklamada, San Francisco merkezli teknoloji şirketi OpenAI tarafından geliştirilen ve metinden videoya yapay zeka araçlarının en üst seviyesi olarak kabul edilen Sora'nın tanıtıldığını ancak henüz kullanıma geçmediğini hatırlattı. Uğur, yazılan metne göre şimdilik bir dakikalık video yapabilen Sora'nın, bu videoları oluştururken öncelikle kendisine verilen komutları analiz edip bu istem komutlarına göre tek seferde tüm sahneyi oluşturduğunu aktardı.

Yapay zeka tarafından üretilen videolar ürkütücü boyutta!


Sora uygulaması hakkında bilgilendirmede bulunan Uğur, uygulama videodan video düzenleme, videoları birbirine bağlama, döngü videoları oluşturma, 3D video ya da dijital dünya simülasyonu hazırlama gibi görevleri yerine getirebildiğini söyleyen Uğur, "Sora'nın oluşturduğu videolar incelendiğinde gerçekçiliğinin ürkütücü bir boyutta olduğunu söylemek yanlış olmaz. Nitekim Princeton Üniversitesinden bilgisayar bilimleri profesörü Arvind Narayanan, OpenAI tarafından paylaşılan Sora teknolojisi demo videolarına dayanarak bu yeni teknolojinin diğer video oluşturma araçlarından önemli ölçüde daha gelişmiş göründüğünü belirtmekte, bu yapay zeka hamlelerin daha gerçekçi ve inandırıcı 'deepfake' videolar haline gelebileceği konusunda endişelerini dile getirmektedir’’ şeklinde konuştu.

Bazı iş sektörü tehlikeye girebilir!

Yapay zeka tarafından gerçekleştirilen bu özellik bazı sektörün iş alanlarını tehlikeye yol açabileceğini kaydeden Uğur, ‘‘Bu durumun, film sektöründe set işçilerinden kamera önündekilere birçok mesleğin riske girmesine yol açabilir’’ dedi.

Film sektöründeki çalışanlar işsiz kalabilir!

Yapay zeka birçok sektörde kendisini gösterirken, medya sektöründeki etkilerini film yönetmeni ve görsel efekt uzmanı Michael Gracey, değerlendirmelerde bulundu. Gracey, animasyon filmler yapmak için 3 yıl boyunca 100 veya 200 sanatçıdan oluşan ekibe ihtiyaç duyulmayacak noktaya gelinebileceği uyarısında bulunduğunu açıkladı.

Kötü niyetli insanların eline geçebilir!


Uygulama, kötü amaçlı içerik üretilebileceğine ve tehlikeli etkileri olabileceğine değinen Uğur, şunları aktardı: "Sora halkın kullanımına açıldığında çok büyük ölçeklerde sahte içerik üretileceği aşikar. Bu içerikler, çevrim içi dezenformasyonun yanında dolandırıcılık ve sahtekarlıklara yardımcı olmak için kullanılabilecek şekilde yapılandırılabileceği gibi birilerinin özel hayatına müdahaleden nefret içerikleri üretimine kadar birçok alana yayılabilir. Ağır şiddet, çocuk pornosu, vahşet gibi görüntüler içeren içeriklerin istem olarak Sora'ya girilmesi durumunda ne yapacağı belirsiz gibi görünüyor. OpenAI bu teknolojiyi şiddet ve cinsel içeriklerin engellenmesi ve ünlü benzerliği videoları gibi içeriklerin üretilmesi amacıyla kullanılamaması konusunda eğiteceklerini belirtmekte. Bir devlet yetkilisi, ünlü veya sevmediğiniz bir kişinin görüntüsünü yükleyerek potansiyel olarak tehlikeli ve sakıncalı videoların üretilmesi de mümkün olabileceğinden OpenAI'nin, Sora'yı şimdilik genel kullanıma açmamasının doğru bir hamle olduğu söylenebilir. Ayrıca Sora'nın ürettiği video içeriklerinin başkalarının telif hakkıyla korunan çalışmalarını ihlal edip etmeyeceği de ayrı bir sorun olarak ortaya çıkıyor. OpenAI, Sora'nın eğitim verilerinin lisanslanan içeriklerden ve kamuya açık içeriklerden oluştuğunu belirtse de bu konu da henüz net değil gibi görünüyor."


Haber365
bilgi@haber365.com.tr