Yalan haberler savaşa yön vermeye çalışıyorlar: İşte katliamın yalan haberleri
İsrail ile Filistin arasında yaşanan, binlerce Filistinlinin katledildiği korkunç savaşa yön vermek isteyenlerin, yalan haberler ile yaptıkları algı operasyonu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince ifşa edildi. İşte detaylar…
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Dezenformasyon Bülteni'nin 94. sayısını yayımladı. Yeni sayıda dünyanın konuştuğu İsrail katliamı hakkında yapılan dezenformasyon Haberler ele alındı. Binlerce Filistinlinin katledildiği korkunç savaşa, yalan ve yanlış haberler ile yön vermeye çalışanların foyası bir kez daha ortaya çıktı. İşte yalan haberler ve gerçekleri…
Dezenformasyon "Öldürülen Hamas Direnişçilerinin Üzerinden Çıkan Gizli Belgelere Göre, Kasıtlı Olarak İsrail'deki İlkokullar ve Çocuklar Hedef Alınmış" İddiası Doğrusu İsrail ile Filistin arasındaki son çatışmalar (Aksa Tufanı), 7 Ekim Cumartesi günü başlamıştır. Bilindiği üzere İsrail'de Cuma ve Cumartesi günleri hafta sonu resmi tatil günleridir.
Dezenformasyon "Hamas'ın Kaçırdığı Bebek" İddiasıyla Paylaşılan Görüntüler Doğrusu Bahse konu videonun İsrail ile Filistin arasındaki son çatışmaların başlamasından yaklaşık bir ay önce (8 Eylül 2023) sosyal medyada paylaşıldığı tespit edilmiştir. Görüntülerde Arapça konuşan bir kişi, çocuğa ailesiyle ilgili sorular sormaktadır. Görüntülerin iddialarla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.
Dezenformasyon "Hamas Direnişçileri İsrailli Bir Sivili Öldürüp Kalbini Söktü" İddiası Doğrusu İddiaya konu görüntülerin, Ağustos 2020'de Meksika basınında yer aldığı tespit edilmiştir. Bu haberlere göre görüntülerde Jalisco Yeni Nesil Karteli üyeleri, Tepalcatepec Karteline üye bir uyuşturucu satıcısını infaz etmektedir.
Dezenformasyon ABD Başkanı Joe Biden'ın "Çocukların Kafalarının Kesildiği Fotoğrafları Göreceğimi Hiç Düşünmezdim" İddiası Doğrusu "Hamas direnişçileri 40 bebeğin kafasını kesti" iddiası ilk olarak bir İsrail TV kanalı tarafından dile getirilmiş, ancak bu haberi doğrulayacak herhangi bir bilgi veya belgeye yer verilmemiştir. Anadolu Ajansı'nın iletişime geçtiği İsrail ordusu yetkilileri, ellerinde iddiayı doğrulayacak herhangi bir argümanın olmadığını söylemiştir. ABD Başkanı Joe Biden'ın iddiayı tekrar dile getirmesi ve "kafası kesilen bebeklerin görüntülerini gördüğünü" söylemesi üzerine, ABD medyası Beyaz Saray ile iletişime geçerek iddiayı teyit etmeye çalışmıştır. Washington Post gazetesi Beyaz Saray'dan iddiaya ilişkin bilgi istendiğini, bir sözcünün ne Biden ne de ABD'li yetkililerin 'kafaları kesilen bebeklerle ilgili görüntü veya bağımsız olarak doğrulanmış herhangi bir bilgi görmediğini' söylediğini bildirmiştir.