18.04.2022-09:15 (Son Güncelleme:18.04.2022-09:15)

Yaklaşık 50 bin kişi mağdur olmuştu: Evim müşterileri için yeni rota belli oldu!

49 bin kişinin mağdur olduğu evim şirketlerindeki sorunlar çözüme kavuşuyor. Organizasyon ücretinin yüzde 20’si TMSF tarafından ödenecek. Alacaklı olan vatandaşlar faaliyet izni olan 6 şirkete geçiş yapabilecek.

Birçok insanın evim şirketleri olarak bildiği ve tasfiye işlemlerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yürüttüğü şirketlerdeki 49 bin kişinin mağduriyetinin giderilmesi için düzenlenen yol haritasında sona gelindi. Söz konusu düzenleme yapılırken en çok tepki alan husus, vazgeçen müşterilere giriş parasının ödenmemesi konusuydu. Burada da bir çözüme gidildi ve TMSF, organizasyon ücretinin yüzde 20’sini tek seferde nakit bir şekilde ödeyeceğini açıkladı.

Adil ve eşit dağıtım

Alınan bilgilere göre tasfiye zamanındaki şirketin "tasarruf dönemi"ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmaya arzulu olan şirketler, TMSF'ye bu haftadan itibaren başvurabilecek.


Yaklaşık 50 bin kişinin mağduriyetine çözüm bulunurken, kalan 6 firmanın da organizasyonlarının etkilenmemesi amacıyla adil ve eşit şekilde dağıtılması düşünülüyor. Öte yandan intibak dönemini tamamlayan 6 firmanın lisanlarının bu hafta verileceği söyleniyor.

Giriş bedeli dahil değil

Bu bağlamda alacaklılar istedikleri durumda diğer 6 şirkete geçiş yapabilecek. Devralan şirket ile yeni sözleşme imzalayanlara tahsisat uygulanabilmesi için sözleşme tutarının yüzde 40'ı kadar tasarrufa gidilmiş olması ve tasarruf ödemesi yapılan zamanın, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olmasının zorunlu hale geldiği açıklandı.

Sistemde kalmak istemeyen müşterilerin paralarının ise geri ödeneceği duyuruldu. Fakat bu ödemeye sadece taksit bedelleri dahil edilirken sisteme girerken ödenen organizasyon (giriş) bedeli söz konusu ödemenin içeriğinde yer almıyor.

İşte adım adım yapılacaklar

1-Tasfiye zamanındaki şirketin "tasarruf dönemi"ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmak isteyen şirketler, TMSF'ye başvuracak.

2-TMSF tarafından, sözleşme devralma talebi yapan şirket ile ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) uygun fikir alınacak.

3-BDDK'dan onay gelmesinin ardından, sözleşmelerin devri için; TMSF, devreden şirket ve devralan şirket arasında devir sözleşmesi yapılacak. Hangi sözleşmelerin hangi şirkete devredildiği kamuoyuyla paylaşılacak.

4-Hukuki işlemleri sürenler ayrı tutulmak üzere, "tasarruf dönemi"ndeki tasarruf finansman sözleşmeleri, yani şimdiye kadar kendisine ev veya araba teslimatı yapılmamış olanların sözleşmelerinin devir ve teslimi gerçekleştirilecek.


5-Devralan şirket uyarınca, devralınan sözleşmelerin sahipleriyle iletişime geçilerek, sözleşmelerini devam ettirip ettirmeyecekleri bilgisi alınacak.

6-Sözleşmesini devralan şirkette sürdürmek isteyen müşterinin, bugüne kadar yatırmış olduğu tasarruf tutarı peşinat kabul edilerek, yeni bir sözleşme yapılacak. Yeni sözleşmede tutar artırımı olması durumunda; müşteri, artırılan tutara tekabül eden organizasyon ücretinin yalnızca yarısını ödeyecek.

7-Yeni şirkette olmak istemeyen vatandaşlar, sözleşme fesih dilekçesini, TMSF'ye değil sözleşmesini ondan devralan şirkete verecek.

8-Feshedilen bu sözleşmelerin, devralan şirketten devreden şirkete iadesi gerçekleştirilecek.

9-Devralan şirket uyarınca değil, devreden şirketin tasfiyesi masasının, en geç 30 gün dahilinde, müşterinin yatırdığı tasarruf tutarının tamamı ile organizasyon ücretinin yüzde 20'si tek seferde nakit şekilde ödenecek.

10-Organizasyon ücretinin kalan yüzde 80'i ile buna benzer diğer alacak talepleri, devreden şirketin tasfiye masasına, 2004 sayılı İcra Ve İflas Kanununun 206'ncı maddesi çerçevesinde dördüncü sıra alacağı olarak tutulacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr