13.10.2021-12:31 (Son Güncelleme:04.11.2021-11:45)

Yabancı Kuruluştan Korkutan Faiz İndirimi ve Dolar Açıklaması

Dolar/TL 9,67 ile rekor seviyesini zorluyor, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edebileceği düşüncesi piyasalarda tedirginlik yaratarak TL üzerinde baskı oluşturuyor.

Dolar/TL, küresel merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarını değerlendirmiş olduğu bir dönem içerisinde Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine gidilmesi sonrası dolar 9,80leri görmüştü. Uluslararası kuruluşlar da döviz kuru karşısında pesimist bir bakış açısına sahipti.

YENİ BİR FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR

Yatırımcılar TCMB'nin geçmiş olduğumuz ay içerisinde 100 baz puan ile başladığı faiz indirimi sonrası 200 baz puan indirimiyle birlikte dolar yükselmiş, tarihi zirvesini görmüştü. Amerika'nın öncü bankalarından JP Morgan, TÜİK'in dünkü verilerinden sonra Merkez Bankası'nın 100 baz faiz indirimi yapacağına emin. JP Morgan, yıllık enflasyon beklentisini 19,6'ya yükseltti. 2022 yıl sonuna kadar enflasyonun 21 olması bekleniyor.

FAİZ İNDİRİMİNDE POLİTİK BASKI ENDİŞESİ

Piyasalar iktisadi gerekçeler ile zor bir şekilde ifade etmekte faiz indirimlerinin devamı hakkında politik baskıdan da büyük bir endişe duyuluyor. Söz konusu bu belirsizlikler de TL'de satış baskısını artırıp enflasyon beklentilerini yükselterek TL’de değer kayıplarının devam edeceği bir kısır döngü oluşturuyor.


Dolar/TL'deki yükselişe TCMB’nin para politikasına ilişkin endişeler ve dolardaki küresel değer kazancı yön verirken TCMB’nin ilk faiz indirimi mesajını vermeden önce 8.3 seviyesindeki dolar/TL bu hafta 9’u aştı.

Dolar/TL yeni rekor olan 9.80’i görmesinin ardından şu an dolar 10,67 seviyesinde, Euro/TL bugün 11,10 bandında seyrediyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri ise dün Nisan ayı ortasından bu yana zirvelerinin hemen altında 441/447 baz puandan kapandı.

KÜRESEL PİYASALARDA ENFLASYON KORKUSU

Küresel piyasalara bakıldığında Asya borsaları, yükselen enerji fiyatlarının enflasyonu daha da tırmandıracağı endişeleri ve risk iştahının gerilemesiyle dalgalı seyretti.

Enflasyonda yükseliş beklentileri ABD'nin salgın dönemi içerisinde başlatmış olduğu varlık alımlarını azaltacağı beklentilerini güçlü tutarak doların bir yılın zirvesinde kalmasında etken rol oynadı.


Dünya genelinde görülmekte olan enflasyon gıda ve enerji fiyatlarında görülen yükseliş sebebi ile artış eğiliminde bulunurken ABD Merkez Bankası (Fed) tahvil alımlarını azaltmayı ile birlikte salgın hastalık döneminde gevşetilen para politikasını sıkılaştırma adımlarını da değerlendirmeye alıyor. Gelişmekte olan merkez bankalarından bazılarıysa sürpriz şekilde erken sıkılaştırma döngüsüne başlamış durumda.

ENFLASYON KONUSUNDA TÜRKİYE DÜNYADAN AYRILIYOR

Dünya genelinde yükselen enflasyonun geçiciliği üzerinde tartışmalar sürüyor. Kemer sıkma politikası birçok ülkenin ana planı olarak görülürken, enflasyonun yükseldiği Türkiye ise faizi yükseltmeyip tam tersi indirerek küresel ekonomik trendin tam zıddında konum alıyor.

Türk Lirasının dolar karşısındaki kaybı sadece Eylül ayında yüzde 8'in üstünde. Bu kayıp bile iki puana yakın geçişkenlik etkisiyle birlikte TÜFE'yi yüzde 20 seviyelerine çıkarma ihtimali çok yüksek bir etki. Enflasyon son iki yılın zirvesini 19.58 ile gördü. TL'nin değer kaybı yılbaşından beri yüzde %18'e yükseldi.

İyimser devam eden enflasyon beklentileri, faiz indirimi sonrası tepetaklak oldu. Enflasyon beklentileri, 2021 sonu için beklenti yüksek. 2022 için yukarı yönlü değişim beklentisi, eski yıllara göre dramatik şekilde değişmiş durumda.

TCMB, enflasyonla mücadeleyi daha hafif tutuyor. Enflasyondaki yükseliş TCMB için geçici ve yakında düşüşe geçecek.

DOLAR NE KADAR YÜKSELİR?

Uzman isimlerden elde edilen bilgilere göre yıl sonu dolar beklentisi 10 liranın üstü olarak ifade edilmekte.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr