19.05.2018-14:48 (Son Güncelleme:19.05.2018-14:31)

Wilson Hastalığı

Wilson Hastalığı Nedir?Wilson Hastalığının Nedeni? Wilson Hastalığının Belirtileri? Wilson Hastalığının Tedavisi.İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizin detayında saklı...

Wilson Hastalığı Nedir?Wilson Hastalığının Nedeni? Wilson Hastalığının Belirtileri? Wilson Hastalığının Tedavisi.İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizin detayında saklı...

İnsan vücudunun sağlıklı kalabilmesi için oldukça az bir oranda bakıra gereksinim vardır. İnsan vücudu fazla bakırı normalde vücuttan atmaktadır. Ancak Wilson hastalığı bulunan kişiler bunu gerçekleştiremez ve karaciğer, beyin, böbrekler ve korneada birikir.

WİLSON HASTALIGININ NEDENLERİ

Normalde fazla bakır karaciğer hücreleri tarafından safraya yollanmaktadır. Bu durum işlevsel olmadığında da bakır karaciğerde birikmeye başlar. Karaciğerin bakır depolama kapasitesi zorlanmaya başladığında da kana karışmaktadır. Özellikle de beyin ve vücudun diğer bazı bölgelerinde birikir.

WİLSON HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Genellikle Wilson hastalığının belirtileri 6-20 yaşlar arasında görülmeye başlamaktadır.

Hareketlerde yavaşlama, kol titremeleri, konuşma güçlüğü, yazma sorunu, yutkunma güçlüğü, baş ağrısı, sallanarak yürüme gibi fiziksel belirtilere neden olmaktadır.

Hastada depresyon, konsantrasyon bozukluğu ve değişken ruh halleri gibi psikolojik belirtiler de vermektedir.

Kaslarda zayıflık, bunama ve esneme güçlüğü gibi belirtiler de verebilmektedir.

WİLSON HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Penisilamin: Biriken fazla bakırı vücuttan atmak amacıyla yapılan bir iğnedir. Bu iğne biriken bakırı idrar yolu ile dışarı atmaya yardım etmektedir. Bakırın birikmesi durdurulduktan sonra iğne dozu 1 yıl sonrasında azaltılmaktadır.

Trientin: Bu iğne penisilamine alternatif olup, kenetleme etkisi sayesinde fazla bakırın vücuttan atılmasını sağlamaktadır.

Çinko: Gerekli bazı hallerde alternatif bir yöntemdir. Çinko, besinlerden gelen bakırın bağırsaklardaki emilimini bloke etmektedir. Fazla bakırın dışarı atılmasını sağlamasa da bakır birikimini önlemeyi sağlamaktadır. Çinko, hastalığın belirtilerinin henüz daha görülmediği başlangıç aşamasında seçenek olabilir.

Wilson hastalığının tedavisi kişinin yaşamı süresince devam eden bir süreci ifade etmektedir. Hastalardan ilk öncelikli olarak fazla bakırın vücuttan atılması sağlanır. Sonrasında bakır birikiminin önüne geçilir. Tedavi sürecinde ilaçların alınmasında gereken hassasiyet gösterilmediği taktirde, vücutta bakır birikimi yeniden başlarsa hayati tehlike ile de karşılaşılabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


Haber365
bilgi@haber365.com.tr