Son dönemde artan dijitalleşmeyle birlikte günlük hayatımızda teknolojilere daha fazla yer vermeye başladık. Bu süreçte geliştirilen teknolojilerin de kolayca hayatımızdan çıkmayacağı bir gerçek.
Dijitalleşmenin artması bu alandaki saldırıları da artırmış durumda. Hal böyle olunca bu gelişmeler karşısında aklımıza gelen endişelerden birisi hemen karşımızda duran kameralar oluyor.
BugBounter siber güvenlik firması, salgın döneminde kullanımı artan video konferans uygulamalarıyla birlikte kullanılan web kameralarının siber saldırganlar tarafından ele geçirildiğini gösteren bulguları gösteren 6 maddelik bir liste paylaştı. Biz de bunları sizin için derledik.
1- Web Kamerasının Işığı Alakasız Zamanlarda Açılıyorsa Dikkatli Olun
Bilgisayarların büyük bir çoğunluğunda web kameralarının yanında küçük bir ışık yer alır ve bu ışık kamera açıldığı zaman yanar. Ancak özellikle kamerayı kullanmadığınız zaman bu ışığın yanıp söndüğünü görüyorsanız bu durum başka birisinin kameranızı kontrol ettiği anlamına geliyor.
Bu durumda ilk olarak kameranızı arka planda çalışan uygulamalardan birinin çalıştırıp çalıştırmadığından emin olmak için uygulamaların izinlerini kontrol edin. Eğer arka herhangi bir uygulamaya bu izni vermediyseniz hackerların hedefindesiniz demektir.
2- Tarayıcı Eklentileri Kamerayı Açabilir
İnternet tarayıcılara yüklenen eklentiler de kullanıcıların bilgisi olmadan kameranın açılmasına neden olabilir. Eğer belirli bir tarayıcı çalıştırıldığınızda kamera sürekli çalışıyorsa, bu tarayıcıya yüklenen eklentileri kontrol etmekte fayda var.
3- Bilgisayarınızda Web Kamerasıyla Çekilmiş Video Dosyaları Oluşabilir!
Her ne kadar siber saldırganlar gelişmiş yazılımlarla web kamerasını ele geçirmeyi başarmış olsalar da biraz dikkatle bunu erken fark edebilirsiniz. Web kameralar aracılığıyla kaydedilen görüntüler bilgisayarınıza kaydedilebilir. Bu yüzden bilgisayarınız içinde kullanıcının kaydetmediği görüntülerle karşılaşırsanız kameranızı siyah bir bant yardımıyla kapatıp, daha fazla bu saldırıya maruz kalmamak için bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
4- Güvenlik Ayarları Değişmiş Olabilir
Kötü amaçlı yazılımlar, web kamerasının kontrolünü daha kolay bir şekilde ele geçirmek için güvenlik ayarlarında değişiklik yapabilir. Web kamerasının uygulaması üzerinden güvenlik ayarlarına bakarak detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca Windows 10'da uygulamaların web kamerasını kullanmasını engelleme özelliği de yer alıyor. Bu özellik sayesinde siber saldırılardan korunabilirsiniz.
5- Anti Virüs Programları Şüpheli Bir Uygulama Bulabilir
Bilgisayarınızda yüklü olması tavsiye edilen anti virüs programlarıyla sık sık manuel bir tarama yapmanızda fayda var. Bu programlarla kötü amaçlı bir yazılım olup olmadığını veya şüpheli hareketlerin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilir, ek detaylara bakarak web kamerasının açığa çıkıp çıkmadığını da öğrenebilirsiniz.
6- Kötü Amaçlı Hacker, Kullanıcının Cihazına Mesaj Gönderebilir
Bilgisayara sızan hackerlar, cihaza bir mesaj göndererek web kamerasından elde edilen görüntülerle şantaj yapabiliyor. Bu mesajlara bir phishing (oltalama) gibi yaklaşmak gerekiyor. Bu mesajların neredeyse tamamı hackerın yaptığıyla veya eriştiği dosyalarla ilgili yalan bilgiler içeriyor. Dolayısıyla web kamerası görüntülerini görmeden kullanıcıların bu bağlantıya tıklamamaları son derece önemli olacaktır.