Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Peki, son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız çiriş otunun faydaları nelerdir? Diyetisyen M. Turgay Köse, çiriş otunun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatıyor.
ZAMBAKGİLLER AİLESİNDEN GELİYOR
Sarı renkli çiçekleri olan yeşil yapraklı çok eski bir bitkidir. Ülkemizin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir.Dağlarda henüz yetişirken tamamen çıkmadan koparılır ve alt kısımları kullanılır. Genellikle börek, çorba gibi çeşitli yiyeceklerin içine konulur.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRIYOR
C vitamini açısından oldukça zengin olan çiriş otu, bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücut direncini artırıcı etkiler göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı geçmesine yardımcı olmaktadır.
BASUR TEDAVİSİNDE ÖNERİLİYOR
Aynı zamanda idrar söktürücü özellik göstermekte ve basur tedavisinde önerilmektedir. Özellikle romatizmal ağrıları dindirici ve adet düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
ÇİRİŞ OTU NASIL TÜKETİLİR?
Çay şeklinde hazırlamak istenirse; çiriş bitkisinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıması beklenir ve balla karıştırılarak içilebilir. Toz haline getirilip, yine bal ile birlikte karıştırılarak tüketilebilir.
Arzu edilirse kavrularak, çeşitli otlarla veya farklı malzemelerle karıştırılıp otlu börek halinde de tüketilebilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu yemeklerin içerisinde veya sade olarak da yenebilir.Daha önce tüketmemiş olan bireyler için alerjen etki yaratıp yaratmayacağı konusunda kullanım miktarı zamanla artırılmalıdır. İdrar söktürücü özelliği sebebiyle aşırı tüketimden kaçınmakta yarar vardır.