19.08.2024-13:15 (Son Güncelleme:19.08.2024-13:23)

Volvo’dan Türkiye için şok karar: Sedan modellerin satışına son verilecek

Otomobil devi Volva, Türkiye’de yürürlüğe giren son gümrük vergilerinin ardından sedan satışlarına son verildiğini duyurdu. Detaylar haberimizde…

Türkiye’de uygulanan son gümrük vergileri sonrası Volvo’dan yeni bir karar geldi. İsveçli otomotiv markası Volvo'nun Türkiye operasyonlarını yönetecek yeni müdürü Alican Emiroğlu oldu. Emiroğlu, göreve başlamasıyla birlikte 2024 yılı hedefleri ve stratejileri hakkında bilgi verdi.

Volvo, sedan modellerinin satışını durdurdu

Mynet'te yer alan habere göre; Emiroğlu, 2024 yılı için Volvo'nun Türkiye pazarında 850 bin araç satmayı hedeflediğini belirtti. Ancak yılın son 5 ayında satışlarda bir yavaşlama öngördüklerini ifade etti. Emiroğlu, 2024 hedeflerinin 2023'ün üzerinde olduğunu ve daralan otomotiv pazarında büyümeyi amaçladıklarını açıkladı. Binek otomobil pazarında geçen yıl yüzde 1.2 olan pazar paylarını, 2024’ün ilk 7 ayında ulaştıkları yüzde 1.42 ile rekor bir seviyeye çıkardıklarını vurguladı.

Volvo'nun kompakt SUV modeli XC40'ın artık benzinli motor seçeneği sunmadığını ve sadece elektrikli EX40 ismiyle devam edeceğini duyurdu. Emiroğlu, sedan modellerinin Çin'de üretildiği için, yeni yıldan itibaren bu modelleri Türkiye'ye getirmeyeceklerini açıkladı. Bu kararın, yeni ithalat gümrük vergilerinin etkisiyle alındığını belirtti. Türkiye’de sedan bir otomobil satışı planlamadıklarını söyledi.


Gümrük vergileri artırılmıştı

Haziran ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ithalatta ilave gümrük vergisi uygulamasına ilişkin düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeye göre, Çin'den ithal edilen içten yanmalı ve hibrit binek otomobillere, ithalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adet, hangisi yüksekse, ilave gümrük vergisi uygulanacağı belirtilmişti.

Nike'ın online alışverişleri durdurmuştu

Diğer bir gelişme ise Nike'ın Türkiye'deki online alışverişlerini kapatma kararı oldu. Nike, yurt dışından gelen ürünlere getirilen yeni vergi düzenlemeleri nedeniyle internet üzerinden alışverişleri Türkiye’ye kapattı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, yurt dışından kargo ile yapılan alışverişlerde gümrüksüz alışveriş sınırı 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Bu değişiklik, 30 Euro'nun üstündeki alışverişlerin gümrüğe takılacağı anlamına geliyor.

muratcankilic@haber365.com.tr