05.10.2024-22:53 (Son Güncelleme:05.10.2024-22:53)

Viyana'da Özgür Filistin Kongresi Yoğun Katılım ile Gerçekleşti

Avusturya'nın Viyana şehrinde düzenlenen Özgür Filistin Kongresi, yasağlara rağmen büyük bir katılım ile ilk gününü tamamladı.

Özgür Filistin Kongresi Viyana'da Gerçekleşti

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, "Sömürge ve Apartheid’ın Olmadığı Özgür Filistin Kongresi", yoğun katılım ile düzenlendi. Yerel yetkililerin engelleme çabalarına rağmen, kongre uluslararası alanda tanınmış konuşmacıların katılımıyla ilk gününü tamamladı.

Kongre Salonundaki Engellemeler

Viyana Belediyesi’ne ait bir konferans salonunda gerçekleştirilmesi planlanan kongre, son anda iptal edilince, organizatörler yedekte tuttukları bir düğün salonuna geçmek zorunda kaldı. Kongrenin organizatörlerinden aktivist Willhelm Lagthaler, bu durumu "Viyana tarzı engelleme yöntemi" olarak tanımladı.

Uluslararası Konuşmacılar Söz Aldı

Kongrede eski Knesset milletvekili Hanin Zuabi, Filistin asıllı İngiliz gazeteci Azzam Tamimi ve Güney Afrikalı siyasetçi Andrew Feinstein gibi tanınmış isimler konuştu. Azzam Tamimi, 7 Ekim olaylarının ardından dünya algısının değiştiğini belirtirken, Filistin direnişinin tarihsel bağlamda yalnızca bir toprak kavgası olmadığının altını çizdi.

Batılı İhtiyarların Korkusu

Konuşmalarında, Batılı ülkelerin yöneticilerinin gençlerin Filistin davasına daha fazla ilgi göstermesinden endişe duyduğuna vurgu yapan Tamimi, "10 yıl sonra onların çocukları adalet ve Filistin’in yanında olacaklar" dedi.

Filistin'in Mücadelesi

Filistin'in Viyana Büyükelçisi Salah Abdel Şafi, Filistin direnişinin amacının etnik temizlik yapmak isteyen düşmana karşı koymak olduğunu belirtti. Hanin Zuabi ise, 7 Ekim sonrası sadece Filistin'in değil, tüm adaletsizliklerin konuşulmaya başladığını vurguladı.

Gelecek Konuşmacılar

Yunanistan'ın Mera25 Partisi lideri Yanis Varufakis kongreye çevrimiçi katılırken, Ilan Pappe isimli İsrailli tarihçi ise ikinci günde çevrim içi olarak konuşma yapacak.

Başta Avusturya Yahudi Cemaati olmak üzere birçok siyasi aktör, Filistin Kongresi’nin yasaklanması için polise baskı yaptı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 gün sürecek "Özgür Filistin Kongresi", yetkililerin engelleme çabalarına rağmen, uluslararası alanda tanınmış konuşmacıların ve davetlilerin yoğun katılımıyla ilk gününü tamamladı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr