09.10.2024-16:41 (Son Güncelleme:09.10.2024-16:41)

VEKAM, Musiki Muallim Mektebi Arşivini Erişime Açtı

Türkiye'nin ilk sanat okulu arşivi, 15 bin belge ile çevrim içi erişime sunuldu.

VEKAM'dan Önemli Bir Adım: Musiki Muallim Mektebi Arşivi Erişime Açıldı

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Türkiye’nin ilk sanat okulu olan Musiki Muallim Mektebi'nin 1925-1956 yılları arasındaki kayıtlarını kapsamlı bir şekilde araştırmacılara sundu. Bu önemli arşiv, 15 bin belgeden oluşmakta ve sanat tarihine ışık tutmakta.

Arşivin İçeriği ve Önemi

VEKAM Direktörü Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, arşivin sadece belgelerle sınırlı olmadığını, içinde öğrencilerin okula başvuru mektupları, yazışmalar, fotoğraflar ve zarfların bulunduğunu vurguladı. 1925’ten 1960’lara kadar olan belgeler, Cumhuriyet'in erken dönemine dair büyük bir sosyokültürel tablo çizmektedir.

Arşiv Nasıl Elde Edildi?

Yenişehirlioğlu, arşivin VEKAM'a dolaylı yoldan geçtiğini belirterek, konservatuvarın taşınırken bazı belgelerin kaybolduğunu, bir sahafın eline geçtiğini aktardı. Bir tarihçi öğretim üyesinin durumu fark etmesi üzerine bu belgelerin VEKAM'a kazandırıldığını ifade etti.

Belgelerin Günümüze Ulaşması

Arşivdeki belgelerin restorasyon süreçlerinin tamamlandığını ve gelecek nesillere aktarılması için titizlikle çalışıldığını belirten Prof. Dr. Yenişehirlioğlu, "Bu arşiv ile geçmişe ışık tutuyoruz ve araştırmacıların kullanımına sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Fon Destekleri

VEKAM, bu projeye en başta kendi olanaklarıyla başladıktan sonra, British Library'nin Tehlike Altındaki Arşivleri Koruma Programı'nın desteğiyle iki yıllık bir fon alarak çalışmalara devam etti.

Sempozyumda Bilim İnsanları Buluştu

Söz konusu arşivin öneminin vurgulandığı "Ankara Devlet Konservatuvarı (Musiki Muallim Mektebi) Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Arşivi Proje Kapanış Sempozyumu" çeşitli akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Gonca Gökalp Alpaslan, Prof. Dr. Ali Uçan, Dr. Hakan Kaynar gibi pek çok isim bu sempozyumda bildirilerini sundu.

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), 1924'te kurulan ve 1936'da Ankara Devlet Konservatuvarına dönüştürülen Musiki Muallim Mektebine ait 1925-1956 yıllarındaki öğrencilerin okula başvuru mektupları, yazışmalar, fotoğraflar, zarflardan oluşan arşivi çevrim içi erişime açtı. VEKAM Bağ Evinde, "Ankara Devlet Konservatuvarı (Musiki Muallim Mektebi) Tarihi Fotoğraf ve Belgeler Arşivi Proje Kapanış Sempozyumu" yapıldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr