Türk şiirinin en özgün isimlerinden Yedi Güzel Adam'ın şairi Cahit Zarifoğlu aramızdan ayrılalı 33 yıl oldu. İşte bir dönem şiirleri ve kitapları ilgiyle takip edilen Zarifoğlu'nun hayat hikayesi...
HAYATI
1940 yılında Ankara'da dünyaya gelen ve aslen Kahramanmaraşlı olan Cahit Zarifoğlu, babasının memuriyeti dolayısıyla ilk ve orta öğrenimini Siverek, Ankara, Kızılcahamam ve Kahramanmaraş'ta tamamladı.
Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başlayan Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören ile aynı sıralarda okudular. Yine bu yıllarda okul dergisi “Hamle”de şiirlerini yayınlayan yazar Maraş’ta öğretmenlik yaptı.
İstanbul’daki edebiyat dergilerinde şiirlerini yayınlamaya devam eden Zarifoğlu, içe kapanıklığına, dalgınlığına, zeki olmasına karşın alabildiğine inatçıydı. Lise yıllarında arkadaşlarına cebir, geometri dersleri veren yazar bu süreçte bir yandan şiir yazarken bir yandan da mahalli gazetelerde çalışmaya başladı.
Aynı yıllarda güreş sporuna ilgi duyan ve Maraş Güreş Kulübü'ne kaydolan Zarifoğlu, lise son sınıfta pilotluğa merak saldı. Pilot olma sevdasına kapılan Zarifoğlu sonunda bir yolunu bulup Türk Kuşu Kampı'na katıldı. Üç ay kurs gördü ve C brövesini aldı. Planörle uçtu ve motorsuz uçak kullanmaya başladı.
NİKAH ŞAHİDİ NECİP FAZIL KISAKÜREK'Tİ
1959 yılında Maraş'ta bir yıl vekil öğretmenlik yapan Zarifoğlu, akabinde Maraş Lisesi'ni arkadaşlarından üç yıl gecikmeyle bitirdi ve 1961 yılında İstanbul'a geldi.
İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümüne kaydolan ve üniversite öğrenimiyle beraber şiir yazmayı da sürdürdü.
Zarifoğlu, Rasim Özdenören ve Necip Fazıl Kısakürek’in tavsiyesi üzerine Berat hanımla evlendi ve 4 çocuk sahibi oldu. Nikahında şahitliğini Necip Fazıl Kısakürek yaptı.
EDEBİYAT DERGİLERİNDE YAZILAR YAZDI
Şiirlerini Papirüs, Yeni Dergi, Türk Dili ve Soyut gibi edebiyat dergilerinde yayımlayan Zarifoğlu, söz konusu edebiyat dergilerinde yayınlanmış olan şiirlerini “İşaret çocukları” adlı eserde kitaplaştırdı.
Şair'in, "İşaret Çocukları"yla başlayan şiir serüveni "Yedi Güzel Adam", "Menziller" ve "Korku ve Yakarış"la sürdü.
"SEZAİ KARAKOÇ HOCAMIZDI"
Sezai Karakoç’un kurduğu Diriliş Dergisi’nde şiirlerini yayınlanan Zarifoğlu, Sezai Karakoç için "Ağabeyin sohbetlerinden ve yazdıklarından çok şeyler öğrendik. Her anlamda bizim hocamızdı. Yetişmemizde çok büyük faydası oldu” dedi.
Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayın yaptığı edebiyat dergisinde yazmaya başlayan ve 1976’dan itibaren, Mavera dergisinde şiirleri, hikayeleri, senaryoları ve günlükleri yayınlanan Zarifoğlu daha sonra Savaş Ritimleri ve çocuk edebiyatı dalında da kitaplar yazdı.
Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Alaaddin Özdenören'i "Yedi Güzel Adam" şiirinde anlatan ve bu grubun adını veren şair, pankreas kanseri nedeniyle, 7 Haziran 1987'de 47 yaşında İstanbul'da vefat etti.
Kabri Üsküdar Beylerbeyi'ndeki Küplüce Mezarlığı'nda ve kayınpederi olan Kasım Arvasi ile yan yanadır.