Yaygın olarak bacak bölgesinde bulunan, mavi ve mor renklerde olan belirgin damarlar olarak göze batan varisler, aslında toplardamar eksikliğinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Peki varislerden nasıl kurtuluruz? Yaz aylarında varislere iyi gelecek yöntemler neler? Tüm detayları haberimizde bir araya getirdik.
VARİSE KARŞI ETKİLİ YAZ ÖNERİLERİ
Birçok sağlık sorununa neden olabilen varis konusunda dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, ‘Çirkin ve rahatsız edici görünümleri nedeni ile sadece estetik bir problem olarak düşünülse de, psikososyal sorunlar da dahil olmak üzere varisli damarlar birçok soruna yol açabilir. Bazı durumlarda, ilerlemiş varisli damarlar içerisinde pıhtı gelişebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir’ açıklamasında bulundu. Sıcak yaz aylarının varisleri kötü etkilediğini belirten Arnaz, varizlerin etkisini azaltacak yöntemleri anlattı.
İlk dikkat etmeniz gereken şey varis riskini artıracak durumlardan kaçınmak. Peki nedir bu durumlar? Kısaca bahsedelim. Bir damar hastalığı olan varis oluşumu, damar duvarlarının zayıflaması sonrası görülen bir durumdur. Kirli kanın topar damarlar içinde birikmesiyle oluşan deformasyonun birçok etkisi olduğunu belirten Arnaz, ‘Damar genişledikçe, damardaki kapakçıklar olması gerektiği gibi çalışamaz. Kirli kan dediğimiz oksijenden fakir kan toplardamarlar içinde birikir ve göllenmeye yatkın hale gelir, bu da damarların genişlemesine, şişmesine ve bükülmesine neden olur. Damar duvarları ve kapakçıkları, birçok nedenden dolayı zayıflayabiliyor ve varis gelişme riski artıyor. Genetik faktörlerin yanı sıra, uzun süre ayakta durmak veya oturmak, kan dolaşımını azaltabilen kuşak veya sıkı kemerli pantolon gibi sıkı giysiler giymek, yaşlanmayla damar duvarları ve kapakçıkların eskisi kadar iyi çalışamaması, doğum kontrol hapı kullanan veya menopoza giren kadınlarda hormon seviyelerindeki değişiklikler, sigara kullanımı, aşırı kilo ve genel sağlık durumu da (şiddetli kabızlık veya tümörler vb) varis oluşumuna yol açabilen etkenler arasında yer alıyor’ diye konuştu.
Sağlık bir yaşam döngüsünün varis oluşumunu önlemede en önemli yol olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ahmet Arnaz, yaz aylarında varis oluşumunun önüne geçmek için bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
-Yaz aylarında güneş ve aşırı sıcaklar damarları genişletici etki yarattığından aşırı sıcaktan korunmaya özen gösterin. Bacaklarınızı soğuk su ile rahatlatın.
-Varise karşı en etkili bir diğer yöntemin yüzmek. Bu nedenle yazın bol bol yüzün.
-Varis oluşumunu önlemede bir diğer önemli noktada bolca sıvı tüketmek. Günde en az 2 litre su içmelisiniz.
-Kanın bacaklarda birikmesini önlemek için uzun süre ayakta durmayın, özellikle ayaklarınızın üzerinde durmanızı gerektiren bir işiniz varsa, hareket edip, biraz dolaşarak düzenli molalar verin.
-Kan akış döngüsünü sağlıklı bir şekilde oluşturmak için gün içinde arada bir bacaklarınızı belinizin üzerine birkaç kez kaldırın.
-Fazla kiloluysanız veya hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, varisli damarların yeniden ortaya çıkması durumu söz konusudur. Fazla kilodan kurtulmak kan damarlarınızdaki basıncı azaltacağından sağlıklı diyetle ve hareketle zayıflamaya özen gösterin.
-Sigara içmek kan damarlarına zarar verir, kan akışını azaltır ve çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Bu nedenle tütün ürünlerinden kaçının.
-Vücuttaki kan dolaşımını hareket ettirmek için dolanın.
-Kan akışını kolaylaştırmak için belinizin çok sıkı olmadığından emin olun. Kan dolaşımını azaltabilen kuşak veya sıkı kemerli pantolon gibi sıkı giysiler giymeyin.