17.03.2020-15:06 (Son Güncelleme:25.03.2020-18:35)

Varikosel Tedavisi

Varikosel genellikle tedaviye gerek duyulmayan bir hastalıktır. Ancak varikosel ağrısı, testiküler atrofi veya kısırlık gibi sorunlara yol açıyorsa veya üremeyi engellediği düşünülüyorsa, varikosel tedavisine gerek duyulabilir.

Varikosel hastalığında başvurulan cerrahi süreçte, yeniden normal damarlar içine kan akışını yönlendirmek amaçlanır ve etkilenen damarlar kapatılır. Erkeklerde kısırlık durumunda, varikosel veya kısırlık tedavi edebilir. Varikosel hastalığından dolayı çocuk sahibi olamayan erkeklerde sperm kalitesini arttırmak için varikosel tedavisi yapılabilir ve bu gibi teknikler sayesinde kısırlık tedavi edilebilir.

Varikosel genellikle ergenlik döneminde gelişir ve ortaya çıkar. Bu durum da büyük olasılıkla sperm üretimi ve kalitesini düşürür. Sperm kalitesinde genel bir azalma olmasına rağmen, varikosel ile birçok erkek çocuk sahibi olmak için yeterli sperm kalitesine sahip şekilde yaşamını sürdürür. Varikosel tedavisi genellikle sperm özelliklerini artırır. Ancak tedavi edilemeyen varikosel ilerleyen zamanlarda sperm kalitesinin kötüleşmesine yol açabilir.

Varikosel tedavisi genellikle çok az risk faktörü taşır. Hastaların tedavi sonrasında karşılaşabileceği sorunlar şöyledir:

  • Testis etrafında sıvı birikimi
  • Varikoselin yeniden tekrarlaması
  • Testiküler atrofi
  • Enfeksiyon
  • Atardamarın zarar görmesi

Açık ameliyat

Bu tedavi çoğunlukla genel veya lokal anestezi ile ayakta tedavi bazında yapılır. Genellikle, cerrah kasık bölgesinden damara yaklaşır ve karın ya da kasıkların altında bir kesi ile operasyonu gerçekleştirebilir. Varikosel onarımına dair tıp dünyasında bazı ilerlemelerin olması ile birlikte varikosel ameliyatı sonrası komplikasyonlarda da azalma söz konusu olmuştur. Bu gelişmelerden biri, ameliyat yapılan bölgeyi daha iyi görmeyi sağlayan cerrahi mikroskop kullanımıdır. Komplikasyonları azaltan bir başka prosedür ise, cerrahlara daha iyi rehberlik eden Doppler ultrason kullanımıdır.

Ameliyattan iki gün sonra normal aktivitelerinize geri dönmeniz mümkündür. İki hafta sonra ise, rahatsızlık etmediğiniz sürece yorucu aktivitelere ve egzersizlere geri dönebilirsiniz.

Laparoskopik Cerrahi

Doktorunuz küçük bir kesi ile varikosel olan damarları onarır. Bu işlem genel anestezi gerektirir.

Perkütan Embolizasyon

Bu işlem ayakta lokal anestezi sonrası yapılır. Radyolog kasıkta bir damara tüp ekler ve monitör üzerinde genişlemiş damarları görüntüler. Ardından tıkalı damarın onarımı yapılır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr