29.06.2024-09:57 (Son Güncelleme:29.06.2024-17:16)

Uzmanlardan kredi ve mevduat faizleri için ipucu: Düşüş için o tarihi işaret ettiler

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faizi beklentiler dahilinde yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Uzmanlar ise faiz artışlarının artık sona geldiğini belirterek ve faiz indirimi için Aralık ayını işaret etti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Haziran ayı toplantısında politika faizini beklendiği üzere yüzde 50'de sabit bıraktı. Toplantıda kredi ve mevduat piyasalarında öngörülen dışında gelişmeler olması durumunda ilave makroihtiyati adımlar atılabileceği belirtildi. Bu karar, piyasa uzmanları tarafından son dönemlerin en beklentilere uygun ve sakin toplantısı olarak değerlendirildi.

Faiz indirimine başlama ihtimali giderek artıyor

Mynet’te yer alan habere göre; Merkez Bankası’nın Temmuz ve Ağustos toplantıları ise Başkan Fatih Karahan’ın G20 ve Jackson Hole toplantılarına katılacak olması nedeniyle ertelendi. Piyasa uzmanları, faiz artışlarının sona erdiğini ve Eylül enflasyonuyla birlikte reel faiz dönemine geçileceğini öngörerek, faiz indirimi ihtimalinin arttığını belirtti. Ancak bazı uzmanlar, faiz indirimi için Aralık ayının daha uygun olduğunu savunuyor.


Virtus Glocal Yönetici Ortağı Dr. İnanç Sözer, "Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken, likiditeyi ilave sıkılaştırmayacağı sinyalini verdi. Mevcut piyasa faizlerinin düşüş trendi, politika faizinde indirime başlama ihtimalini artırıyor," dedi.

Faiz artırımlarının sonuna gelindi

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise, "Faiz artırımlarının sonuna gelindi. Şimdi faiz indirimlerini konuşuyoruz. Ancak Eylül indirimi bana erken geliyor. Merkez Bankası’nın yılın son toplantısında faiz indirimi yapacağını düşünüyorum," açıklamasında bulundu. Murat, Eylül enflasyonunun Ekim başında görüleceğini belirterek, enflasyon kontrol altına alınmadan yapılacak bir indirimi gerçekçi bulmadığını ifade etti.

kursat@haber365.com.tr