Uzmanlar Uzun Yaşamanın Sırrını Açıkladı
Uzun ömür, uzun yaşamın sırları, uzun yaşamanın altın kuralları, uzun yaşayabilmek için yapılması gerekenler fotoğrafları galerimizde
Her insan uzun bir ömre sahip olmak ister, peki uzun yaşayabilmek için ne yapmalı,ne yeyip ne içmeli.
Tıp dünyası her geçen gün insan sağlığını geliştirmek ve yaşam kalitesine artırmak için yeni araştırmalara imza atıyor ve yeni bulgulara ulaşıyor. bilim insanlarının en büyük hedeflerinden biri de hiç kuşkusuz insan ömrünü uzatabilmek.
Bilimde ve teknolojide sağlanan gelişmeler sayesinde, ortalama insan ömrü her geçen yıl uzuyor. gelişmiş ülkelerde kadınlar için beklenen yaş 80’i, erkekler için de 75’i buldu. amerika’da 100 yaşını geçen, yani dalya yapan insan sayısı her yıl % 4.1 oranında artmakta. türkiye’de de ortalama yaşam süresi kadınlarda 70’i, erkeklerde 65’i geçti. yakın gelecekte dünya nüfusunun %50’sini 60 yaşın üzerindekilerin oluşturması bekleniyor.
Gülmek bir taraftan stres hormonlarının düzeyini azaltıyor, diğer taraftan vücudun doğal savunma mekanizmalarını ve bağışıklığı güçlendiriyor. kahkaha, özellikle kalp sağlığı için spor ve egzersiz kadar faydalı. gecede 6-7 saat uyuyanlar daha uzun yaşıyorlar. uykunun 8 saatten fazla ve 4 saatten az olması yaşama süresini kısaltıyor. gece uykusu çok önemli. bir de yatak odanızın karanlık olmasına dikkat edin. fırsat bulursanız, öğle vakti yarım saati geçmeyen uyku da çok yararlı.
Ev yemeği yemek (+10 yıl) lazım.bilim insanlarına göre, sağlıklı beslenmek uzun bir ömre sahip olmanın ilk koşulu. fast food besinleri hayatınızdan çıkartın ve evde yapılmış taze besinlere yönelin. ömrünüze 10 yıl katacaksınız.daha fazla balık, daha az kırmızı et (+2.5 yıl) tüketilmeli. deniz ürünleri sahip oldukları aminoasit miktarı nedeniyle alzheimer riskini en aza indiriyor. kırmızı et yemeyi azaltmak ise kanser olma riskini düşürüyor.
Kahve yerine yeşil çay için.kahve yerine yeşil çay içmek daha sağlıklı bir kalbe ve beyne sahip olmanızı sağlayacak. çayın da içinde kafein var ama aynı zamanda antioksidan ve mineraller de var.çok çocuğu olanlar da uzun yaşıyorlar. çocuk ve torunlarla olan yakın ilişkiler mutluluğu ve yaşama motivasyonunu artırıyor.
Anne ve babanıza, akrabalarınıza yakın olun, onlarla sık sık görüşün. mümkünse şehirde değil köyde yaşayın.
Arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirin (+3.7 yıl) : bilimsel araştırmalara göre insanlarla iletişim kurmak beyni aktif tutuyor. boş vakitlerinizi değerlendirin. arkadaşlarınızla seyahat edin, festivallere gidin, yeni şeyler deneyin.araba kullanmayın. yürüyün veya bisiklete binin.
Hangi yaşta olursanız olun, yeni bir şey öğrenmeye bakın. mesela bir müzik aleti çalın veya yeni bir dil öğrenin. araştırmalara göre, iyimser olanlar yani hayata pembe gözlüklerle bakanlar karamsarlara göre 12 yıl fazla yaşıyor, unutmayın.
Haftada 150 dakikayı spor yapmak için ayırmak (+4 yıl) gerekir. 2 günde bir 30-40 dakika egzersiz yaparak ömrünüze 4 yıl katabilirsiniz.eğitim düzeyi de uzun yaşamayı etkileyen faktörlerden. eğitimi az olanlarda kötü alışkanlık tiryakiliği çok daha fazla ve bunların çeşitli iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla karşılaşma ihtimalleri de daha yüksek.
Evcil bir hayvana sahip olmak (+3-5 yıl) olun. yine uzmanlara göre, bir canlıya karşılıksız sevgi duymak ve ondan aynı derecede sevgi görmenin insan ömrüne katkısı 3 ila 5 yıl.evde kedi, köpek, maymun, kuş... gibi evcil hayvan besleyenler daha iyimser oluyorlar ve daha az strese maruz kalıyorlar. hipertansiyonu olanlar için köpek en uygunu, ama akvaryum da işe yarayabilir.
Her gün az miktarda çikolata yiyenlerin, tatlı yiyenlere göre 2-3 misli fazla yaşadıklarını gösteren araştırmalar var. çikolatada bulunan fenollerin kalp hastalıklarına karşı koruma sağladıkları biliniyor. günde 10-15 dakika meditasyon yapmak (+5 yıl) gerekiyor. meditasyon yapmak beyin hücrelerini tamir ediyor ve düzenli uyku uyumanıza yardımcı oluyor.
Mutlu bir evlilik yapmak (+2-3 yıl) önemli. mutlu bir evlilik ömrünüze ömür katar ancak bilimsel araştırmalar mutsuz evliliklerin insan ömrünü 10 yıl kısalttığını işaret ediyor.düzenli olarak ibadet edenler daha uzun yaşıyorlar. dua etmek stresi ve sıkıntıları azaltarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk sağlıyor.
Kanserlerin %50’si diyetle ilgili. günde en az beş kere sebze ve meyve yerseniz akciğer, mide-bağırsak, mesane ve meme kanserine yakalanma riskiniz azalır. 70 yaşından sonra bile çalışmayı bırakmamak (+5-7 yıl) ömrü uzatıyor. eskiler, “çalışan demir pas tutmaz” sözünü boşuna söylememiş. çalışmayı bırakmayarak ömrünüze en az 5 yıl katabilirsiniz.
Günde en az 6 saat uyumak gerekir.sinir sistemini dengelemek ve vücudun enerji ihtiyacını karşılamanın en etkili yolu uyumak. çalışmalar, düzenli ve kaliteli uykunun, ölüm riskini yüzde 41 azalttığını gösteriyor.
Ülkelerin ortalama yaş ömrü ne kadar?
Avrupa birliği'nde (ab) yaşam süresinin en uzun olduğu ülkeler sıralamasında, akdeniz ülkeleri başı çekiyor. listenin zirvesinde ortalama yaşam süresi 83,2 yıl olan ispanya yer alıyor.ab üyesi 28 ülkenin ortalama yaşam süresi 80,6'yı buluyor. bu ülkeler arasında 83,2 ile ispanya ilk sırada yer alırken, bunu izleyen 3 ülkenin de akdeniz coğrafyasında bulunması dikkati çekiyor.
Çalışma koşulları dikkate alındığında "öğle uykusu tatili" olarak bilinen uzun süreli "siesta"larıyla tanınan ispanya'da erkeklerin yaşam süresi 80,2 yılı bulurken, kadınlarda bu süre 86,1 yıla kadar çıkıyor.listenin ikinci sırasında yer alan bir başka akdeniz ülkesi italya'da ise ortalama yaşam süresi 82,9 yıl olarak gerçekleşiyor. bu ülkede erkeklerin yaşam süresi 80,3 yılı, kadınların ise 85,2 yılı buluyor.
Türkiye ab ortalamasının altında yaşıyor
Tüik verilerine göre, türkiye de ortalama 78 yılı bulan yaşam süresi ile ab ortalamasının altında yer alıyor. söz konusu rakam erkeklerde 75,3 ve kadınlarda 80,7 yıl olarak hesaplanıyor. ülkede, çalışma çağının başlangıcı olan 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 64,3 yıl olarak saptanırken, 50 yaşında olan bir kişinin kalan yaşam süresi de ortalama 30,6 yıl şeklinde tespit ediliyor.