27.02.2021-11:28 (Son Güncelleme:16.04.2022-13:12)

Kış aylarında ve kıştan yaza geçiş döneminde özellikle bu hastalığa dikkat! Çeşitli deri hastalıklarına sebep olan durumları açıkladık. Kış aylarında oluşan cilt hastalıkları nelerdir?

1


Mevsimlerin değişmesi kış aylarının gelmesi ile, güneşin ısıtıcı etkisinin azalması, havanın soğuması, rüzgar, hava kirliliği, kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirmek, daha az su içilmesi ve uzun sıcak banyolar gibi faktörler kış aylarında ciltte kuruluğun artması sonucu çeşitli cilt hastalıklarının gelişmesine yol açmakta ya da alevlenmesine neden olmakta. Bu hastalıklara dikkat!

2


Kış aylarında artış gösteren 7 cilt hastalığı kaşıntı, seboreik dermatit, el egzeması, gül hastalığı, soğuk ürtikeri, sedef hastalığı ve Reynaud hastalığı olarak karşımıza çıkıyor.

3


Seboreik dermatit kış aylarında alevleniyor Kış mevsiminde görülen seboreik dermatit (yağlı egzama) ise daha çok saçlı deri, kaş içleri, burun kenarı, yanaklar ve kulak içlerinde kızarık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir egzamadır. Toplumda sık rastlanmasına rağmen hastalar çoğunlukla bu durumun farkında bile değildir.

4


Aşırı sıcak su, lif, kese ve sabun kaşıntıya neden olmaktadır. Egzamadan bitlenmeye, ilaç döküntülerinden mantar hastalıklarına pek çok hastalıkta en önemli yakınma kaşıntıdır. Kaşıntı bir sağlık probleminin belirtisi olarak bilinse de aslında kendisi de tek başına bir hastalık olabilir. Kaşıntı hastalığının kış aylarının başlangıcında görülme sıklığı artıyor, bunun en önemli nedeni ise soğuk ve nemsiz havanın cildimizi aşırı kurutması. Kaşıntıya özellikle yaşlı kişilerde daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni ise yaşlandıkça deri fonksiyonları, derinin esnekliği ve su tutabilme özelliğinin azalmasına bağlıdır.

5


Rozaseayı önleyecek tedbirler Rozasea, burun, çene, alın ve yanaklar gibi özellikle yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma ataklarıyla başlayıp daha sonra sivilceler, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış, deride ödem yaparak şiş bir görünüme neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Çoğunlukla 30 ila 60 yaş arasındaki, açık tenli, renkli gözlü erişkin kişilerde görülen aralıklı gözlenen yanma ve kızarıklık atakları mevcuttur.

6


Dezenfektan da el egzamasına neden oluyor Havanın kuruması ve neminin azalmasıyla cildi koruyan yağ tabakasında küçük hasarlar oluşabiliyor. Zamanla hasar gören bu alanlardan deterjanlar, dezenfektanlar, sıvı sabunlar, mite ve tozlar gibi çevresel alerjenlerin cilt altına geçişi kolaylaşır ve alerjik yolaklar tetiklenir. Soğuyan havanın ve sık el yıkamanın etkisi ile tetiklenen alerjik yolaklar ellerde kuruluk ve minik çatlamalar yer yer kızarık kaşıntılı egzama plaklarının oluşmasına yol açar.

7


Soğuğa maruz kalmak kaşıntıya neden olabilir Soğuk ürtikeri de kış mevsimi cilt hastalıklarından biridir. Hastalığın soğuğa maruziyet sonrası gelişen kaşıntılı şişlik ve anjio ödemle karakterizedir. Hastalık soğuk içecekler, soğuk hava ve soğuk eşyalar ile temas edilmesinden dakikalar sonra kırmızı şişlikler şeklinde ortaya çıkar. Soğuk suda yüzme sonrası anaflaksi ve ölüme yol açan vakalar bildirilmiş olsa da oldukça nadir görülen soğuk ürtikerinde en önemli koruyucu faktör, soğuk hava ve soğuk sudan uzak durulmasıdır.

8


Ortamdaki azalmış nem sedef hastalığını tetikliyor Tüm deri alanlarında oluşabilen ancak sıklıkla dizler, dirsekler, saçlı deri, bel bölgesi, kalçalar, tırnaklar ve genital bölgeyi etkileyen sedef hastalığı (psoriasis), deri ve eklemleri tutan kronik seyirli bir hastalıktır. Kış aylarında kalorifer ve klima sistemleri ortamdaki azalmış nemi neredeyse yok eder. Azalan güneş ışınlarıyla D vitaminin sentezinin yetersiz hale gelmesi, cildin kuruması ve stres sedef hastalığını alevlendiriyor. Cildin kuruması ve gerilmesi ise kaşıntıya sebep oluyor.

Uzmanlar uyarıyor bu cilt hastalıklarına dikkat!
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR