07.05.2020-11:50 (Son Güncelleme:07.05.2020-11:21)

Uzmanlar Uyardı! Teknoloji Bağımlılığına Dikkat!

Coronavirüsü salgın sürecinde uzun süre evde vakit geçiren vatandaşların, teknolojik aletleri kullanma sürelerine dikkat etmesi gerekiyor. Evde geçirilen zaman zarfında uzun süre teknolojik aletlerle meşgul olmak teknoloji bağımlılığına neden olmakta.

Uzman Psikolog Mehmet Dinç, yaptığı açıklamada, COVID-19 salgını sürecinde evde kalan vatandaşlar için teknoloji bağımlılığına ilişkin uyarıda bulundu.

Böyle bir sürecin insanlar tarafından beklenmedik olduğunu belirten Dinç, "Bu kuşak insanlık için yeni bir tecrübe oldu. Dolayısıyla böyle bir dönemde insanlar, kendileri için en kolay ulaşılabilir ve en çok eğlence verecek, streslerini azaltacak kaynaklara yöneldi. Tabi bu süreçte teknoloji, en kolay ulaşılabilir, en ucuz, stresi en çok azaltan kaynak oldu. Bu sebeple şimdiye kadarki süreçte teknoloji kullanımının çok fazla olduğunu görüyoruz," ifadelerini kullandı.

“İLK BAŞTA ANLAŞILIR BİR DURUMDU”

Ne zaman biteceği belirsiz olan bu süreçte insanların teknolojik aletlerle vakit geçirmesinin ilk başta adaptasyon için anlaşılabilir bir durum olduğunu ifade eden Dinç, "Neredeyse 40 gün geçti. Bu süreçte insanın mevcut duruma ve dönemin içinde bulunduğu şartlara adapte olabilmesi için daha işlevsel davranışlarda bulunması gerekiyor," dedi.

Dinç, özellikle bu süreçte sokağa çıkma yasağı getirilen 20 yaş altı gençlerin vakitlerini evde geçirdiklerini hatırlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu gruptaki gençler vakitlerini evde geçiriyor ve enerjilerini atamıyorlar. O kadar enerjiye sahipken evde bu kadar uzun süre kalmak ister istemez ciddi anlamda stres biriktiriyor. Şehir hayatında çocuklar ve gençler daha önce böyle bir tecrübe yaşamadıklarından, ister istemez tek bildikleri ve en ulaşılabilir faaliyet olan teknolojiye daha çok sarılmayı tercih ettiler."

Gençlerin birbirleri ile iletişim halinde olmak için teknolojiyi sık kullandıklarının altını çizen Dinç, "İrtibatta kalmak elbette bir ihtiyaçtır. İhtiyaca bağımlılık olmaz. Bağımlılık dediğimiz şey ihtiyacın üzerinde kullanımdır. İletişimi de işlevsiz kullanmamaya dikkat etmeliyiz," diye konuştu.

"OYUN BAĞIMLILIĞINA DİKKAT"

Halihazırda devam eden bu süreçte vaktinin büyük bir kısmını çevrim içi oyunlarda geçiren gençlere uyarıda bulunan Dinç, "Online oyunun bağımlılık yapma riski ve potansiyeli yüksek. Bağımlılık yaptığı zaman artık bu bir hastalık olarak ifade edilir. Bağımlılık da çok dirençli bir hastalıktır, hayattaki diğer fonksiyonları bitirir, götürür," dedi.

Gençlik evresinin, insanın gelişimi açısından en kritik dönem olduğunun altını çizen Dinç, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu dönemde gençlerin boyunun uzaması, kilosunun oturması veya sağlıklı uyuması gerekiyor. Sağlıklı beslenmeleri lazım. Gençlerin kişiliğine ve yeteneklerine yatırım yapması gerekiyor ancak kendini geliştirmesi için yapması gereken gelişim ödevlerinden online oyun sebebiyle geri kalıyor. Özellikle gelişimin kritik olduğu ergenlik döneminde, online oyunlarda uzun saatler geçirmenin telafisi yok."

Dinç, internet ve teknolojinin kaçınılmaz bir şekilde hayatın merkezinde yer aldığını vurgulayarak, "Oyun dediğimiz şey eğlence için yapılıyor. İnsan eğlenceye 12 saat ayıramaz, bu hayatın doğasına ters. 1-2 saati eğlenceye ayırıyorsak 4-5 saat gelişimimize ayıralım. İnterneti hayatımızdan çıkarmayalım ama 1-2 saat kullanımdan sonra kabiliyetlerimizi geliştirmek ve kendimize yatırım yapmak için çalışalım,” dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr