Uzmanlar Korkutan Haritayı Gösterdi, Bundan Sonra Ne Olacak!
Meteoroloji müdürlüğü korkutan açıklamayı harita üzerinden yaptı...
Meteoroloji genel müdürlüğü yağış haritalarında korkulan oluyor ve ülkemiz kuraklığa esir olmaya devam ediyor. aralık ayında ege, akdeniz, güneydoğu, trakya ve karadeniz bölgelerinde elle tutulabilir bir yağış olmaması nedeniyle, şiddetli kuraklık uyarısı yapıldı.
Bilindiği üzere 2020 ila 2021 kış ayları arasında elle tutulur bir yağış olmadı. ekolojik sistemin ağır tahribatlar almasını sürekli olarak görüyoruz. fakat bu yıl diğer yıllara nazaran çok daha tehlikeli ve korkunç oldu. yurt genelinde minimum yağış gerçekleşti. şu günlerde kış boyunca ilk defe tüm yurtta yağış gerçekleşti.
Türkiye’nin önemli bir bölümünün yağış almadığı aralık ay ve son 3 – 6 aylık dönemde ‘’olağanüstü ve şiddetli kuraklık’’ görüldüğü belirtildi. meteoroloji genel müdürlüğü, standart yağış indeksi ve normalin yüzdesi metotlarına bakıldığında elde edilen veriler oldukça korkutucu. türkiye’nin özellikle ikinci yarasında hiçbir şekilde beklenen yağışı alamadığı belirtiliyor. bundan kaynaklı olarak olağanüstü kuraklık hali ilan edilebilir.
Ülke de yüzde seksenin üzerinde kuraklık var
Kamuyu ile paylaşılan spı metoduna bakıldığında son 3 aylık haritada güney marmara, iç ege, batı karadeniz, doğu anadolu bölgelerinde önemli bir ‘’olağanüstü kuraklık, çok şiddetli kuraklık ve şiddetli kuraklık’’ notları bulunuyor.
Küresel ısınmaya bağlı olarak da hem kar hem de yağmur yağışlarında meteorolojik kuraklık, başta tarım sektörü olmak üzere büyük bir endişe oluşturdu. küresel ısınma, tarımda %80’in üzerinde vahşi tarımsal sulama kullanımı bulunuyor. barajlar, göletler, zirai ilaç kalıntıları, evsel ve sanayi atıklarından kaynaklı olarak da tatlı su kaynakları ve göller, son yıllardaki yağışların azalması, kuraklık tehdidini büyütmekte.
Eylem planları aktarıldı
Antalya ticaret borsası başkanı alı çandır, aralık ayında yayınlanan kuraklık haritalarına göre beklenen yağışların gerçekleşmediğini belirtti. sonrasında ise şunları ekledi, ‘’bütün beklentimiz önümüzdeki süreç içerisinde gerekli yağışın olmasıdır. aksi durumda ürünlerimiziz rekoltesine olumsuz yansımanın olmasından kaynaklı endişe içerisindeyiz’’ ekledi.
Ali çandır, eylem planına dikkat çekerek sözlerini şu şekilde devam ettirdi, ‘’her halükarda acil olarak bir kuraklık eylem planın yapılması gerekiyor. iklim değişikliği dünyanın gündeminde olan bir durum. bizde bundan sonra ülke olarak iklim değişikliğine karşı tedbirli adımlar atmalıyız. alınacak tedbirlerle birlikte çalışmalarımızı tarımsal üretme ve insanımızın geleceğine dair oluşturmalıyız’’ diye belirtti.
yüz senedir böylesi görülmedi
Haritalara bakıldığında çok şiddetli kuraklıkla karşı karşıya kalınması mümkün. türkiye tabiatını koruma derneği’nde ye alan dr. erol kesici şunları ekledi, ‘’birçok bilim insanı değerlendirilmesine bakıldığında son yüzyıl içerisinde aralık ve içinde bulunduğumuz ocak aylarında hava sıcaklıklarının giderek artmasını bugüne kadar görülmediğini söyleyebiliriz. bu durum artık kırmızı noktadadır. mutlak suretle önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir’’ ifadelerini aktardı