Uzmanlar Kanserin İlk Belirtilerini Açıkladı
Kanser hastalığı son zamanların en çok rastlanan ve en çok korkulan hastalıklarından biridir. Küçük belirtilerle ortaya çıkarak hızlı bir şekilde vücuda yayılan kanseri ilk gün anlamanızı sağlayacak belirtileri Dünya Sağlık Örgütü açıkladı. İşte haberin detayları...
Her hastalık öncelikle küçük belirtilerle kendini gösterir. Ağrı, ateş, boğaz ağrısı gibi belirtiler çoğu zaman griple karıştırılabiliyor. Birçok ciddi hastalık, başlangıçta insanlar tarafından önemsenmediği için ihmaller söz konusu olabiliyor.
KANSERİN BELİRTİLERİ
Kanser en gizli kapalı büyüyen ve çok geç olmadan fark edilemeyen ciddi bir hastalıktır. Her küçük değişikliğe farklı anlamlar yükleyip hastalık hastası olmanın gereği yok fakat bazı değişimler var ki, bunlara karşı dikkatli olmanız gerekmektedir. Kanser belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Eğer nefes darlığı veya hırıltınız önceden yokken birden ortaya çıkması
- Geçmeyen öksürüğünüz ve göğüs ağrınız varsa
- Devamlı ateşleniyor ve hastalanıyorsanız
- Yutkunmakta zorluk yaşıyorsanız
- Lenf bezlerinizden herhangi birinde şişlik fark ettiyseniz
- Vücudunuz daha kolay morarıyor ve kanamalarınız bir şekilde durmuyorsa
- Kasık ve karın ağrılarınız düzenli hale geldiyse
- Şişkinlik yaşıyor ve hızlı kilo alıyorsanız veya ani kilo kaybediyorsanız
- Dışkınızda kan görüyorsanız
- Mideniz beslenmenize dikkat etmenize rağmen devamlı rahatsızlanıyorsa
- Adet dönemi normalden uzun ve ağrılı geçmeye başladıysa
- Tırnaklarınızda şekil bozuklukları meydana geliyorsa
- Yüzünüz kilo almamanıza rağmen daha şiş gözüküyorsa
- İyileşmeyen yaralarınız varsa
- İştahınız birden kesildiyse ve sürekli tok hissediyorsanız
- Meme uçlarında iltihaplanma varsa direkt doktorunuza danışın, çünkü bu bir göğüs kanseri belirtisi olabilir.
Bu belirtilerden birkaçını fark ettiyseniz mutlaka doktorunuzdan randevu alın. Bu durum doktorunuzun yardımıyla herhangi bir belirti var ise kolayca tedavi edilecektir.
BAŞIN ÖN BÖLGESİNDE BASINÇ HİSSİ
Genellikle sinüziti akla getirir. Fakat göz tansiyonu, kafa içinde ön kısımda yer işgal eden lezyon ile bazı migren çeşitlerinde de bu his olabilir. Şakaklarda ağrı ve basınç duygusu, gerilim tipi baş ağrıları, çene ekleminde kireçlenme, kulak önündeki tükürük bezinin hastalıkları, şakak bölgesindeki damarın mikropsuz iltihaplanması.
AĞRI VE BASINÇ
Tansiyon yüksekliği, boyun omurlarında kireçlenme, sinir basıları, kas spazmları gibi patolojileri düşündürür. Başta basınç hissiyle birlikte görmede bulanıklık, göz tansiyonu, gözün arka tabakalarında kanama, yırtılma olması.
GÖRME BULANIKLIĞI
Katarakt, gözün optik sisteminde bozukluk, şeker ve tansiyon hastalığına bağlı göz damarlarında hasarlanma, göz sinirinin hastalıkları, gözün saydam tabakasının hastalıkları, kafa içinde görme merkezinin hastalığı.
BAŞ DÖNMESİ
Tansiyon yükselmesi ve düşmesi, iç kulaktaki denge organının hastalıkları, sıvı noksanlığı, kansızlık, tuz dengesi bozukluğu, vitamin noksanlığı, kafa içinde basınç artışı, görme bozuklukları, beyin sapı hastalıkları.
BURUN KANAMASI
Pıhtılaşma sistemi hastalıkları, kandaki pulcukların sayısının ve fonksiyonunun az olması, tansiyon yüksekliği, kan sulandırıcı ilaçların yan etkisi, burun içinde kılcal damar yumağının olması, ileri dönem karaciğer-böbrek hastalığı, burun içinde enfeksiyon.
BURUN TIKANIKLIĞI
Gribal enfeksiyonlar, burun alerjisi, burunda deviasyon, polip. Baş dönmesiyle beraber görülen burun kanamasında ilk akla gelmesi gereken tansiyon yüksekliğidir.
ANİ İŞİTME KAYBI
Kulak zarında travma ya da enfeksiyona bağlı delinme olması, işitme sinirine toksik etkisi olan ilaçlar, yüksek desibelde sese maruz kalma, multipl skleroz (MS) denilen hastalığın işitme sinirine zarar vermesi, işitme sinirinin tümör ya da başka nedenlere bağlı basıya maruz kalması.
KULAK ÇINLAMASI
İç kulakta bulunan kemikçiklerin kireçlenmesi, kalbin hızlı veya düzensiz çalışması, tansiyon yüksekliği, menier hastalığı. Bazen araştırmalara rağmen sorunun sebebi ortaya konamayabilir.
AĞIZDA GÖRÜLEN AFT NEYİN HABERCİSİ
Ağız içi enfeksiyonlar, dişlerde bakteri plaklarının olması, vitamin noksanlığı, demir noksanlığı, mantar enfeksiyonları, lupus hastalığı gibi bağışıklık sistemi hastalıkları, göz, cilt damar iltihabı da eşlik ediyorsa Behçet hastalığı belirtisidir.
SES KISIKLI
Larenjit denilen boğaz enfeksiyonuna veya alerjiye bağlı ses tellerinde ödem olması, ses tellerinde nodül, ses tellerini yöneten sinirin felci, guatra bağlı olarak ses telleri sinirinin basıya maruz kalması, ses tellerinin aşırı kullanımı, guatr ameliyatlarında ses telleri sinirinin zarar görmesi, fazla sigara içenlerde larenks organının kanserinin belirtisidir. Ses kısıklığı birçok kanser türünde ilk belirti olarak kabul edilmektedir.