02.07.2021-11:40 (Son Güncelleme:02.07.2021-11:54)

Uzman İsim Uyardı: Yaz Aylarında Artan Hastalıklara Dikkat!

Sıçak yaz günlerini kendini göstermeye başladı. Açık havada geçirilen saatlerin artması ise beraberinde bazı hastalıları da gündeme getirdi. Peki yaz hastalıkları nelerdir? Yaz hastalıklarından nasıl korunuruz? İşte detaylar…

Salgın gölgesinde geçen bir kışın ardından, sıcak yaz günlerine geçtik. Kovid-19 aşılarının etkisiyle vaka sayılarının azalması, beraberinde normalleşmeyi getirdi. Uzun süreli kısıtlamaların ardından dışarılara akın eden insanların, yaz hastalıkların karşı dikkatli olması gerekiyor. Peki yaz hastalıklarından nasıl korunuruz? Sizler için uzmanından öğrendik.

YAZ HASTALIKLARINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Sıcak yaz gülerinin kendisini göstermesinin ardından, kendini dışarı atan insanların yaz hastalıklarına karşı kendilerini koruması gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serpil Kılınç, ‘Yaz hastalıkları' olarak adlandırdığımız güneş çarpmasından enfeksiyonlara, böcek ısırmasından besin zehirlenmelerine kadar...’ dedi.

İple çekilen sıcak yaz günlerinin aslında o kadarda masum olmadığa dikkat çeken Dr. Serpil Kılınç, uzun süre güneşe veya yüksek sıcaklıktaki ortamlara maruz kalmanın, vücut ısısının terlemeyle dengelenememesine ve sıcak çarpması denilen durumun ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Sıcak çarpması durumunda ilk belirtinin genellikle, terli ve soğuk bir cilt, bitkinlik, susama, baş sönmesi, mide bulantısı, kusma, idrarda koyulaşma gibi durumlardır. Sıcaklığın artmaya devam ettiği durumlarda ise ciltte kırmızı lekeler, vücut ısısında yükselme, nabızda hızlanma, davranış bozukluğu ve son evrede ise bilinç kaybına neden olabilmektedir.


SERİNLEME YÖNTEMLERİNE DİKKAT!

Serinlemek için yapılan şeylere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Kılınç, özellikle bakımsız klimaların ve piknik organizasyonlarında sıklıkla karşılaşılan böcek sokması durumlarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Böyle durumlarda genellikle kişide, öksürük, burun akıntısı, yaygın kas-eklem ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateşle seyreden atipik enfeksiyonların görülebileceğini dile getirdi.

Açık alanlarda meydana gelen böcek sokmalarının ise bazı bulaşıcı hastalıklara neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Serpil Kılınç, ‘Sivrisinek ısırması sıtma hastalığının yaygın olduğu bölgelerde oldukça tehlikeli. Arı sokması alerjik reaksiyona neden olabileceğinden dikkatli olunması gerekiyor. Kene ısırması, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına sebebiyet veriyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli noktanın da, sıcaklığın kronik rahatsızlıkları tetiklediğine değinen Kılınç, ‘Aşırı sıcakların tetiklediği kronik hastalıklara değinen Kılınç, özellikle sıcaklığın, kalp ve damar hastalıkları açısından riski yükselttiğini, sıcak hava ile birlikte bacak ve kollardaki damarların genişleyerek dolaşımda yavaşlamaya ve kalp hızında artışa neden olduğunu aktardı.Kalp hızının artmasının kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Kılınç, sıvı kaybının artmasının idrar yolu enfeksiyonu, taş oluşma riskinin artması, akut böbrek yetmezliği gibi birçok ciddi sağlık problemine yol açabildiğini, nem oranının yükselmesinin ve ani ısı artışlarının migren ataklarını tetiklediğini. Güneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda bulunulmamalı. Dışarı çıkarken gözlük ve şapka takılmalı. Uygun faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalı. İnce ve açık renkli kıyafetler tercih edilmeli ve bol sıvı tüketilmeli. Yiyecekler buzdolabında belirli bir ısının altında saklanmalı ve pişirildikten sonra hemen tüketilmeli. Kabuklu meyveler yıkanılsa bile soyarak yenilmeli. Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınmalı. Yaz aylarında güneşin geç batması nedeniyle yeme, içme ve uyku düzeninde değişikliğe gidilmemeli. Spor serin ortamlarda yapılmalı ve ağır egzersizlerden kaçınılmalı’ uyarısında bulundu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr