20.09.2024-09:34 (Son Güncelleme:20.09.2024-09:34)

Uzman isim maaş zammı tahminlerini açıkladı: Memur, emekli ve asgari ücretli için 3 ihtimal var

Milyonlarca çalışan ve emekli yeni yılda yapılacak maaş zammı için bekleyişini sürdürüyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise maaş zammı tahminlerini sıraladı. İşte detaylar…

Asgari Ücret, memur ve emekli maaşı için tahminler belli oldu. Habertürk canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli, memur ve asgari ücret zamları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdursun, IMF ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik tavsiyelerine dikkat çekerek, zam oranları hakkında beklentilerini paylaştı.

IMF'den Türkiye'ye: "Asgari Ücreti %14 Artırın" Tavsiyesi

Özgür Erdursun, IMF’nin Türkiye’ye asgari ücrette %14’lük bir artış önerdiğini belirtti. IMF'nin "Hedeflenen enflasyonun altında bir artış yapın, fiyatlar buna göre artsın ve enflasyon hedefinize ulaşın" mesajını verdiğini söyleyen Erdursun, kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer bir yaklaşım sergilediğini ifade etti. Erdursun, IMF’nin önerisi doğrultusunda yapılacak %14'lük zamla asgari ücretin 19 bin 383 TL olacağını, hedeflenen enflasyona göre bir artış durumunda ise 20 bin TL seviyesine çıkacağını belirtti.


Asgari Ücret 25 Bin TL'yi Bulabilir

Asgari ücretin 20 bin TL ile 21 bin 250 TL arasında olacağını öngören Erdursun, yapay zeka tahminlerinin ise bu rakamın 24 bin ile 25 bin TL arasında olacağını işaret ettiğini belirtti.

En Düşük Emekli Aylığı İçin Beklenti 15 Bin TL

Erdursun, en düşük emekli aylığının şu anda 12.500 TL olduğunu ve %20'lik bir artışla 15 bin TL’ye çıkacağını öngördü. Geçtiğimiz yıl %49’luk zam oranının şaşkınlık yarattığını hatırlatan Erdursun, önümüzdeki dönemde bu kadar yüksek artışların görülmeyeceğini, %20 civarında zamların olacağını belirtti.

Memur Maaşlarına %10 Zam Bekleniyor

Memur maaşlarına ilişkin değerlendirmesinde Erdursun, memur ve memur emeklilerine %10, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine ise %13,5 ile %15 arasında zam yapılacağını öngördüğünü ifade etti. En düşük emekli maaşının ise %20’lik zamla 15 bin TL’ye tamamlanacağını belirtti.

muratcankilic@haber365.com.tr