Uzman isim açıkladı: Boşanma vakaları kadınlar üzerinde ciddi kalp hastalıklarına neden oluyor!
Stres birçok sağlık problemine yol açtığı biliniyor. Belki bu problemlerden en tehlikeli olanı da kalp sağlığıdır. Stres seviyesinin artması kalp krizi geçirme riskini yükseltiyor. Kadın ve erkekler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; boşanan kadınların evli olan kadınlara göre kalp krizi geçirme riski yüzde 24 daha fazla olduğu görülüyor. Haberimizde kalp sağlığını detaylıca ele aldık…
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Akdemir, boşanma stresinin de kalbi etkilediğini belirterek; kadın ve erkekler üzerinde yapılan bir araştırmanın boşanan kadınların evli olan kadınlara göre kalp krizi geçirme riskinin yüzde 24 arttığını ortaya koyduğunu, erkeklerde ise bu artışa rastlanmadığını söyledi. Akdemir, uzun süren ya da tekrarlayan, işle, aileyle ilgili olan veya bir hastanın, bir yaşlının bakımını üstlenmenin getirdiği yoğun stresleri mümkün mertebe yenebilmenin yollarının aramamız gerektiğini belirterek, bu tarz streslerin çeşitli sağlık sorunlarının tetikleyicisi olarak gördüklerini kaydetti.
Boşanma kadınları etkiliyor
Akdemir, farklı türdeki streslerle kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi keşfetmeye dönük araştırmaların sürdüğünü anlatarak, boşanma stresi ve kalp krizi geçirme olasılığı arasındaki bağlantı ile ilgili şu bilgileri paylaştı; ‘‘Yaşamdaki sosyal ve ekonomik durum, evlilik, iş ve diğer streslerin sağlıklı bir kişide kalp hastalığına neden olup olmadığı ya da bir kalp hastasının sorununu kötüleştirip kötüleştirmeyeceği her zaman konuşulan bir konu. Boşanma stresi duygusal, fiziksel ve ekonomik sonuçlar doğurabilen stres türlerinden biri. Duke Üniversitesi’nden akademisyenler tarafından yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, boşanma stresine maruz kalanlarda kalp krizi riskinin artıp artmadığına dair bulgular paylaştı. Evlilik deneyimi olan 45 yaşın üzerinde 16 bine yakın erişkinin 18 yıllık takibinin sonuçları erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterdi. Araştırmaya göre; evliliği süren kadınlarla karşılaştırıldığında kalp krizi riski bir kez boşananlarda yüzde 24, birden fazla boşanma yaşayanlarda yüzde 77 artıyordu. Erkeklerde ise bir kez boşananlarda bu risk artmıyordu. Birden fazla boşanma yaşayanlarda ise kalp krizi riskinde yüzde 30 artış görülmekteydi. Buna ek olarak tekrar evlenen kadınlarda risk boşanan kadınlardan farklı değildi. Buna karşın tekrar evlenen erkeklerde kalp krizi riskinde bir artış gözlenmiyordu.’’
Bir travma oluşuyor
Bu sonuçlar, evliliğin sonlanmasının kadınların ekonomik ve duygusal durumlarına erkeklere göre daha ağır bir yük getirdiğini ve fiziksel sağlıklarını daha kötü etkilediğini göstermiş olan daha önceki bazı araştırmalarla uyumluydu. Bu durum her ne kadar sigara, alkol kullanımı, gelir durumundaki değişim, depresyon bulguları gibi faktörlerle açıklanmaya çalışılmış olsa da bu çalışmanın istatistikleri bunları desteklemiyordu. Bizzat boşanma travmasının getirdiği kısa ve uzun dönem stres, kalp ve damar sağlığı üzerine belirgin bir biçimde olumsuz etki gösteriyor. Özellikle birden fazla kez boşanmış kadınlarda bu risk neredeyse sigara ya da yüksek kolesterol kadar etkili olabiliyor. Bu grubun kalp krizi risk faktörleri yönünden büyüteç altına alınması gerekiyor.
Mutluluğun formülü
Sonuç olarak, istikrarlı, mutlu bir evliliğin eşlerin birbirlerini, bilhassa kadınların erkekleri sağlıklı beslenme, daha az alkol, daha az sigara tüketme ya da hiç kullanmama, hastalıkları zamanında teşhis etme, verilen ilaçları düzenli kullanma, düzenli uyku gibi olumlu davranış biçimlerine yönlendirdiği sağlıklı bir ortam olduğu tartışılmaz.