07.09.2024-10:30 (Son Güncelleme:07.09.2024-10:30)

Uzayda üç ay geçirdiler: Starliner aracı dünyaya iniş yaptı

Yaklaşık 3 aydır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kalan iki astronot, bugün ABD’nin New Mexico çölüne iniş yaptı. Detaylar haberimizde…

Boeing'in Starliner uzay aracı, mürettebatsız olarak başarılı bir şekilde Dünya'ya geri döndü. ABD'nin New Mexico çölüne iniş yapan kapsül, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) yerleştirme limanından ayrılarak yaklaşık altı saatlik bir yolculuk gerçekleştirdi. Starliner, orijinal olarak iki astronotla fırlatılmak üzere planlanmıştı, ancak teknik aksaklıklar nedeniyle mürettebatsız olarak geri dönmek zorunda kaldı.

Haziran ayından bu yana uzayda mahsur kalmışlardı

Haziran ayında, Starliner'ın uzay istasyonuna yaklaşması sırasında helyum sızıntıları ve reaksiyon kontrol iticilerinde yaşanan sorunlar, astronotlar Wilmore ve Williams’ın ISS'te mahsur kalmasına yol açtı. Astronotlar planlanan dönüş yolculuklarını Şubat 2025'te SpaceX'e ait Dragon kapsülüyle gerçekleştirecekler.


Starliner'ın geri dönüşü sırasında, "koparma yanışı" olarak bilinen bir manevra ile uzay istasyonundan hızla ayrılması ve ardından atmosfer girişini sağlayacak 60 saniyelik bir yörünge dışı yanma gerçekleştirmesi planlanmıştı. Kapsül, paraşütler ve hava yastıkları ile güvenli bir iniş yaptı.

NASA ve Boeing, Starliner'ın performansını analiz etmeye devam ederken, gelecekteki görevler için aracın sistemlerinde değişiklikler yapmayı ve ek testler gerçekleştirmeyi planlıyor.

muratcankilic@haber365.com.tr