11.08.2024-13:00 (Son Güncelleme:11.08.2024-13:31)

Uzayda 60 günden fazladır mahsurlar: Kapsülde buharlaşarak ölebilirler

8 günlük bir görev için uzaya giden iki Rus astronotun 60 günden fazla bir süredir uzayda mahsur kaldığı bildirildi. Gerçekleştirilecek olan kurtarma operasyonuna karşın iki astronotun da kapsül içerisinde yanarak buharlaşma ihtimalinin yüksek olduğu kaydediliyor.

Uzayda mahsur kalan astronotlar için facia son kapıda. Boeing’in Starliner uzay aracında meydana gelen arızalar nedeniyle, NASA astronotları Sunita Williams ve Butch Wilmore, beklenenden çok daha uzun süre uzayda mahsur kaldı. 5 Haziran’da uzaya fırlatılan ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yalnızca sekiz gün kalması planlanan bu görev, aracın itici sistemlerinde yaşanan ciddi bir arıza nedeniyle iki aydan fazla sürdü. NASA, Starliner’ın Dünya’ya dönüşünün önümüzdeki yılın Şubat ayına kadar gerçekleşmeyebileceğini belirtiyor.

NASA kurtarma operasyonu başlatacak mı?

Haber7’de yer alan habere göre; Daily Mail’in haberine göre, NASA, arızalı Starliner’ı tamir edip geri döndürmek mi yoksa SpaceX’in rakip gemisiyle bir kurtarma operasyonu başlatmak mı gerektiği konusunda karar verme aşamasında. Eski Uzay Sistemleri Komutanı Rudy Ridolfi, eğer Starliner ile dönüş yolculuğuna devam edilirse karşılaşılabilecek üç korkutucu senaryoyu sıraladı. En kötü senaryo, kapsülün yeniden giriş sırasında yanması olabilir.

Starliner’ın hizmet modülü, kapsülün yeniden giriş öncesinde doğru şekilde hizalanması için kritik öneme sahip. Yanlış bir açı, atmosferde sürtünmeyi artırarak kapsülün yanmasına neden olabilirken, çok sığ bir açı da kapsülün uzaya geri fırlamasına yol açabilir. Ridolfi, ideal hizalanma sağlandığında sorunun olmayacağını, ancak aksaklık yaşanırsa mürettebatın büyük risk altında olabileceğini belirtti.


Starliner araçları arızalarla gündemde

Haziran ayında, Starliner’ın Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmasını sağlayan yolculuk sırasında beş itici arızalanmıştı. Şu anda en büyük endişe, dönüş yolunda daha fazla itici arızası ve bunun sonucu olarak araçla ilgili belirsizliklerin artması. Starliner’ın mevcut oksijen ve güç kapasiteleri göz önüne alındığında, mürettebatın dönüş için yaklaşık 96 saatlik bir süreye sahip olduğu belirtiliyor.

Boeing’in Starliner’ı ile ilgili sorunlar, araçtaki dört iticinin aşırı ısınması ve diğer teknik problemlerden kaynaklanıyor. Yapılan testler, iticilerin aşırı ısınmasının çeşitli teknik aksaklıklara neden olduğunu ortaya koydu. NASA, bu sorunları çözmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Space X de operasyona katılabilir

NASA'nın, olası bir kurtarma senaryosunda SpaceX ile ortak çalışabileceği belirtiliyor. Bu, Boeing için büyük bir utanç kaynağı olabilir; zira şirket, son yıllarda ticari uçaklarındaki çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı ve bu durum finansal zararlara yol açtı.

Starliner’ın uzayda geçirdiği süre, planlanan sekiz günlük görev süresinin çok ötesinde. Boeing, Starliner’ın güvenli bir şekilde Dünya’ya dönebilmesi için gerekli tüm testleri yapmayı sürdürüyor, ancak yaşanan bu aksaklıklar, uzay keşiflerinin ne kadar karmaşık ve riskli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr