25.08.2024-10:30 (Son Güncelleme:25.08.2024-10:30)

Uzay filmlerinde görülecek olay: Mekik arızalandı, 2 astronot uzayda mahsur kaldı

NASA’dan yapılan açıklamada Boeing uzay mekiğinin arızalanması sebebiyle yaklaşık 2 aydır uzayda kalan iki astronotun gelecek Şubat ayına kadar uzayda kalacağını bildirdi.

NASA, Boeing tarafından üretilen Starliner mekiğinde meydana gelen arıza nedeniyle, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mahsur kalan iki astronotunun dönüşünü 2025 Şubat ayına ertelemeye karar verdi. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, Haziran 2024'ten beri ISS'de bulunuyor ve orada geçirmeleri planlanan bir haftalık süre, arıza nedeniyle sekiz aya kadar uzamış durumda.

Astronotlar Şubat 2025’e Kadar Uzayda Kalacak

NASA'nın kararına göre, astronotların dönüşü, arızalı Boeing kapsülüyle Dünya'ya geri getirilmek yerine, 2025 yılına kadar bekleyecek ve SpaceX tarafından sağlanan bir kapsül ile gerçekleştirilecek. NASA Yöneticisi Bill Nelson, bu kararın güvenlik gerekçesiyle alındığını ve bir test uçuşunun doğası gereği her zaman güvenli ve rutin olmadığını vurguladı. NASA'nın Yönetici Yardımcısı Jim Free ise kararın zor olduğunu ancak doğru bir karar olduğunu belirtti.


Boeing, yaptığı açıklamada, mürettebatın ve uzay aracının güvenl>iğine odaklanmaya devam ettiklerini, bu nedenle NASA'nın belirlediği şekilde hareket ettiklerini belirtti. Ayrıca, Starliner mekiğinin Eylül ayı başında otomatik pilotla geri dönüp New Mexico çölüne iniş yapmasının beklendiği bildirildi.

Haziran Ayında Uzaya Gönderilmişlerdi

Starliner mekiği, haziran ayında iki NASA astronotunu taşıyan ilk uçuşunu gerçekleştirmişti. Ancak mekikte tespit edilen helyum sızıntısı, aracın Dünya'ya dönüşünü dört kez ertelemiş ve sorunun kaynağı halen tam olarak bulunamamıştı. Astronotların kesin dönüş tarihi ve nasıl dönecekleri konusundaki belirsizlik ise hala devam ediyor.

muratcankilic@haber365.com.tr