31.01.2020-16:48 (Son Güncelleme:31.01.2020-16:33)

Uykunun Evreleri: Rem Uykusu Nedir?

REM uykusu, uykunun rüya görülen evresine verilen isimdir. Bu evrede görülen rüyalar uyanınca hatırlanmaktadır. Peki neden rüya nedir? Ve neden rüya görürüz? Detaylar haberimizde...

Rüya, uykunun bir sürecidir. Rüya süreci her gece 5 kez tekrarlanmaktadır. Gecenin ilk yarısında daha kısa süreli iken, sabaha doğru saatlerde daha uzun süreli görülmektedir. Uykusu normal yani uyku yapısının iyi olduğu kişilerde rüya, her gece görülen bir süreçtir. Uyku, Non-REM ve REM uykusu diye ikiye ayrılır. Non-REM uykusu da kendi içerisinde üç evreden oluşur. Derin uykunun başladığı Evre 3’te ise organizma kendini dinlendirir, yenilenir. İyi bir dinlenme için uykunun yüzde 20-25’ini Evre 3’ün oluşturması gerekir.

REM uykusu çok küçük çocukların uyku döngüsünün yaklaşık %50'sini oluşturur. Yaşlandıkça hızlı bir şekilde bu oran azalır.REM uykusu siz uyuduktan doksan dakika sonra başlar. Daha hızlı nefes alır, gözleriniz rastgele, hızlı hareketler yapmaya başlar ve kabuslar daha etkili hale gelir. Gece boyunca yatağınızda sağa sola dönebilirsiniz ancak REM uykusunda hareket edemezsiniz. Bu duruma "REM felci" de denilmektedir. REM uykusunda, zihin son derece aktiftir.

Ancak kimyasal bakımdan durum sizin uyanıkken bulunduğunuz bilinç durumundan farklıdır. REM uykusundayken yani rüya görüyorken, beyinde nöradrenalin ve seratonin eksiktir.
Bu kimyasallar beynin bilinçli hareket etmesine, problem çözmesine ve hatırlamasına yardımcı olurlar. Rüya görürken bu kimyasalların salgısı eksik olduğundan beyniniz rüyalarınızı hatırlamakta zorlanır.

Neden Rüya Görürüz?

Rüya uykunun normal süreçlerinden olduğu için herkes rüya görmektedir. Rüya sürecinin kişi için önemi bulunmaktadır. Hafızayla alakalı bir durumdur. Rüyaların gün içinde öğrenilen önemli bilgileri ayırmak ve bunları hafızada tutmak gibi bir görevi vardır. Bu durum oldukça önemlidir. Gün içinde edindiğimiz bilgiler sınıflandırılmakta ve kalıcı hafızaya alınmaktadır. Gün içinde edindiğimiz bazı gereksiz bilgilerin ise atılması sağlanmaktadır. Bu durum rüya sürecinde yaşanmaktadır. Ünlü rüya yorumcusu Sigmund Freud rüyaların amacını günlük hayatta bastırılarak bilinçaltına atılmış isteklerin dışa vurması olarak yorumlamıştır. Rüyada geçen ögelerin büyük bir kısmı bastırılmış istekleri göstermektedir. Bu nedenle rüyada görülen sembollerin farklı anlamlarını bulmak ve yorumlamak çok önemlidir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr