22.10.2018-12:44 (Son Güncelleme:16.12.2021-11:51)

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Kasım Durmuş, uyku apnesinin dikkatsizliğe yol açarak trafik kazası riskini 2-7 kat arttıracağının altını çizdi. Uyku apnesi belirtileri nelerdir? Uyku apnesi tedavi edilmezse ne olur?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Kasım Durmuş, uyku apnesinin, insomnia hastalığından sonra ikinci sıklıkta karşılaşılan bir hastalık olduğunu dile getirerek, ''Uyku esnasında solunum durması olarak tanımlayabileceğimiz uyku apnesi; son zamanlar da sıkça duyduğumuz bir uyku hastalığıdır. Uykusuzluk diye bildiğimiz insomnia hastalığından sonra ikinci sıklıkta karşımıza çıkmaktadır'' dedi.

UYKU APNESİ NEDİR?

Uyku apnesinin tanımını yapan uzman isim şunları kaydetti: ''Dil kökü, yumuşak damağın veya aşırı büyümüş bademciklerin hava yolunu tıkaması sonucunda horlama ile beraber en az 10 saniye nefes alamamak uyku apnesi olarak adlandırılır.''

KAZA RİSKİNİ ARTIYOR!


Uyku apnesinin ihmal edilmesi durumunda ortaya çıkaracağı sorunlara işaret eden Doç. Dr. Kasım Durmuş, ''Eğer zamanında ve gereken önlemler alınmazsa uyku apnesinin dikkatsizliğe yola açarak trafik kaza riskine 6-7 kat artırmaktadır. Aynı zamanda öğrenme güçlüğüne ve iş kazalarının sıkılığının artmasına da neden olmaktadır'' diye aktardı.

OBEZİTE UYKU APNESİNİ TETİKLİYOR!

KBB uzmanı, uyku apnesi olmadan sadece horlamanın olmasının hastada sorun oluşturmayacağını fakat partnerinin bu durumdan şikayetçi olabileceğini sözlerine ekleyerek şöyle dedi: ''Ancak uyku apnesi eşlik ediyorsa bu ciddi bir sağlık problemidir. Türkiye’ de uyku apnesi görülme sıklığı yüzde 2-4 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu durum bize uyku apnesinin sık karşılaşılan bir sağlık problemi olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda obezite görülme sıklığının artması ile uyku apne sendromu görülme sıklığı da artmaktadır'' diye konuştu.


UYKU APNESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyku apnesinin belirtilerini sıralayan Durmuş şunları söyledi: ''Gündüz uyku hali (ağır hastalarda konuşurken araba sürerken bile uyuklama), gece uykularında huzursuzluk, horlama, özellikle sabahları olan baş ağrısı, unutkanlık, dikkat azlığı, sık sık idrara kalkma, terleme ve tanıklı olarak solunum durması.''

UYKU APNESİ TESTİ

Şikayetleri olan hastaların hekimlere görünmesi gerektiğini vurgulayan Durmuş, uyku apnesi tanısının uyku testi (polisomnografi) ile konulduğunu söyleyerek ''Eğer test esnasında beşten fazla solunum durmuş ise uyku apnesi hastalığı tanısı konulur'' diye konuştu.

UYKU APNESİ KENDİLİĞİNDEN GEÇER Mİ?

KBB uzmanı, uyku apnesi tedavisinin hastalığın seviyesine göre değişmekte olduğunu söylerek şu ifadelere yer verdi: ''Uyku apne tedavisi hastalığın seviyesine göre değişmektedir. Genel önlemler, pozitif hava basınıcı, ağız içi aparayler ve cerrahi tedaviler olmak üzere değişmektedir. Tedavi planlamasından varsa fazla kilolardan kurtarılmalıdır. Kilo vermenin sadece diyetle gerçekleştirilmesi mümkün olmayıp günlük aktivitelerinin artırılması ve bu yaşam sitilinin rutin hale getirilmesi gerekmektedir. Normal kiloda olan hastalarda daha çok bir iskelet sistemi patolojisi üzerinde durulmalıdır. Alkol, sigara ve sedatif ilaç kullanan hastalarda horlama şikayetleri ve uyku apnesi daha ağır seyreder. Hastaların mümkün olduğunca alkol ve sigara kullanmamaları ve sedatif etkiye sahip ilaçlardan uzak durmaları tavsiye edilmelidir.''

Haber365
bilgi@haber365.com.tr