08.05.2022-09:49 (Son Güncelleme:08.05.2022-09:49)

UYAP nedir, ne demektir? UYAP’ı kimler kullanabilir?

UYAP, son zamanlarda TV'lerde, gazetelerde ve sosyal medyalarda çok fazla önümüze çıkan bir kavram oldu. UYAP'ı bu kadar fazla gören vatandaşlar ise kavramın gerçek anlamı hakkında bilgi sahibi olmak içi araştırma yapmaya başladılar. Bu haberimizde UYAP hakkında ilgiyle takip edeceğiniz bilgileri bir araya getirdik. İşte, UYAP nedir, ne demektir? UYAP’ı kimler kullanabilir? sorularının detaylı yanıtları..

Türk Yargı Sistemi tarafından kullanılan ve zaman geçtikçe vatandaşların da erişimine açılmış olan internet portalı olan UYAP'ın açılımı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'dir.

UYAP, yargı birimlerinin ve aynı zamanda T.C. Adalet Bakanlığı'nın merkez birimlerinin işlemlerindeki süreçleri hızlandıran, işlemlerde güven derecesini artıran, kurumu kağıtsız ortam olarak bilinen online sisteme taşıyan bilgi sistemidir. UYAP, 2001 yılında faaliyete geçtikten sonra hem vatandaşların adli işlemlerini daha kolay hale getirmiş hem de yargı mensuplarının da işlemlerine hız kazandırmıştır.


UYAP nedir, ne demektir?

Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen ve günümüz teknolojisi sayesinde azami olarak faydalanılan UYAP sistemi, aslında e-Adalet ayağını da oluşturur. Bu sistem sayesinde yargının faaliyet alanları elektronik ortama taşınmış ve böylelikle arşivleme prosedürü de UYAP üzerinden kolaylıkla yapılmaktadır.

Bakanlığa bağlı merkez ve taşra teşkilatları ve ilgili kuruluşların yanı sıra adli ve idari tüm yargı ve yargı destek birimlerinde donanım ve yazılım alanında bilgi otomasyonu sistemini destekleyen UYAP, kamu kurumlarıyla dış birim entegrasyonunu sağlamıştır. e-Dönüşüm süreci içinde e-Adalet ayağının oluşmasını sağlayan UYAP, Türkiye’de Adalet Bakanlığı'na bağlı teşkilatlar ile yargı birimlerinin hepsinin işletimde olan her türlü yargısal, idari ve denetimlerini elektronik ortamda ilerlemesini sağlamaktadır.

Daha önceleri kullanılan ve uzun zaman alan arşivleme sistemindeki belgelere elektronik ortamda daha kolayu ulaşılır hale getiren UYAP, ayrıca gereksiz uygulamaların da önüne geçerek yargının işlemlerinde daha hızlı ilerlemesine yardımcı olur.

UYAP’ı kimler kullanabilir?

Adalet Bakanlığı!'na bağlı olarak faaliyetlerini yürüten UYAP'ı avukatlar ve davasını takip etmek isteyen davalılar da dahil olmak üzere her vatandaş bu sistemi kullanabilir. UYAP sistemiyle vatandaşlar dosya takiplerini yapabilir ve haklarında açılmış olan mahkeme varsa öğrenebilirler.

Vatandaşlar ayrıca, dosya sorgulama işlemlerini yanı sıra, sistem üzerinden dosyadan evrak indirme, mahkeme tarihi sorgulama, sabıka kaydı ve MERNİS nüfus kaydı temini de gerçekleştirebilir.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr