Urmu Dutunun Fiyatı Altın ile Yarışıyor
Kanser ve tümör hücrelerinin vücuttan uzaklaştırma özelliği ve birçok hastalığa faydasından dolayı şifa kaynağı olarak bilinen urmu dut pekmezi, kilo yerine gram ile satışı yapılıyor. Peki urmu dut pekmezinin vücuda faydaları nelerdir? İşte detaylar haberimizde...
Antioksidan özelliği, çeşitli vitamin ve minareleri ihtiva etmesi, ağız ve dil yaralarını iyileştirmesinden dolayı piyasada yok satan urmu dut dünyada ve Türkiye'de çok az bölgede yetiştirilmektedir.
URMU DUT ÖZELLİĞİ
Beyaz dut pekmezi piyasada 30-40 TL arasında satılırken, urmu dut 300 TL'ye alıcı bulmaktadır. Piyasada fazla olmamasından dolayı kilo ile satılmayan urmu dut pekmezi, gram ile satışı yapılmaktadır.
Beyaz dut ve siyah duttan farklı bir tadı ve rengi olan urmu dut yetiştiriciliği, ismini dut meyvesinden alan Adıyaman'ın Tut ilçesinde son 2 yılda yaygınlaştı. Beyaz duttan tonlarca pekmez ve dut kurusu üreten Tut ilçesinin üreticileri, urmu dut pekmezinden 500 kiloya yakın oranda üretimini yapmaktadırlar.
Diğer dutlar gibi silkelenmeyen ve ağaçtan tek tek elle toplanan urmu dut hasadı oldukça zor bir süreçtir. Önce kırmızı sonra siyah renge bürünen urmu dut ekşi bir tat içeriyor. Toplanan urmu dutlar sıkılarak kazanlarda belirli bir süre kaynatıldıktan sonra güneşte bekletilerek pekmez haline getiriliyor.
Urmu duttan pekmez dışında kurutmalık, reçel, salatalarda kullanılmak üzere toz ekşi elde ediliyor. Üretici Hasan Bilen, urmu dutun çok az elde edildiğini ve kilosunun 250-300 TL'ye satıldığını belirterek, pekmezinin oldukça kıymetli bir ürün olduğunu belirtti. Bir başka üretici Cemal Avcı ise, urmu dutu ilçenin sembolü haline getirmeyi planladıklarını, Anzer Balı gibi urmu dutun da Tut ilçesinin balı olduğunu ifade etti.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ BULUNUYOR
İç Hastalıkları ve Geleneksel Tıp Uzmanı Enes Seyda Şahiner, urmu dutun antioksidan özelliğinin olduğunu vurgulayarak, 'Urmu dut özellikli antioksidan kapasitesi çok yüksek bir meyvedir. Antioksidan kapasite ne demek? Antioksidan özellik demek yani, vücuttaki zararlı etkenlerin, toksik maddelerin işte bunlar mikrobik etkenler olabilir, virüs olabilir, bakteri olabilir, hatta tümör, kanser hücreleri olabilir. Bunların vücuttan uzaklaştırmasını sağlayan bir özelliktir.
Urmu dut içerdiği yüksek dozda C vitamini, D Vitamini, kalsiyum, magnezyum, B vitamini kompleksleri, hatta demirle beraber bütün vitaminler, mineralleri ihtiva ettiği için bağışıklık sisteminin desteklenmesinde ve kuvvetlenmesinde oldukça önem arz etmektedir.
Bunun dışında urmu dut ağız yaralarında gargara yapılıp yutularak, onun dışında kemik sağlığının korunmasında, yüksek kolesterol, tansiyon, şeker hastalıklarında, özellikle kansızlık tedavilerinde, fiziksel tedavi uyguladığımız hastalarımızda bile çoğu zaman tavsiye ediyoruz' şeklinde konuştu.