29.07.2022-14:48 (Son Güncelleme:29.07.2022-14:48)

Üniversite tercihi yapacaklara kritik uyarılar! 'Listeleri geniş tutun'

Üniversite adayı öğrencilerin tercih işlemleri 5 Ağustos'ta son bulacakken, uzmanlar tercih konusunda kritik uyarılar yaptı. Rehberlik Uzmanı Fadime Ekici Bengü, öğrencilerin yüksek puanlar almasına rağmen iyi bir başarı sıralamasına sahip olamadıklarından dolayı tercih yaparken listeleri daha geniş tutmaları gerektiğini bildirdi.

Beykent Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Fadime Ekici Bengü, yaptığı açıklamalarda 'Öğrenciler bu yıl daha yüksek puanlar elde etmelerine rağmen daha iyi başarı sıralamalarına sahip olamadı. Bu sebeple öğrencilerin tercih listelerini daha geniş tutması gerekiyor. Arz-talep dengesinin de sonuçlara etki edeceği unutulmamalı. Sıralama ve puan değişikliklerinden dolayı yapılan tercihlerde uzman desteği ile ilerlemekte fayda var.' dedi. Demir Ören Haber Ajansı'nın (DHA) yaptığı habere göre, 'İster ön lisans ister lisans programını tercih edelim bu süreçte sistemsel hareket etmek çok önemli.' diyen Uzman Bengü, 'Aynı havuz içerisinde var olan öğrencilerin listesini hazırlarken ön lisans ve lisans programlarını değerlendirip dengeli bir liste oluşturması açıkta kalmaması adına önem arz ediyor. Sistemsel değişiklik öğrencileri mevcut havuz içerisinde değerlendirse bile bu bir sıralama sınavı ve tercih listesinde üniversiteye yerleşirken yüksek sıralamaya sahip öğrenci yerleşebildiği en yüksek sıralama ile üniversiteye yerleşecek.' şeklinde açıklamalarda bulundu.


Tercih döneminde dikkat edilmeli

Öğrencilerin tercih listelerini oluştururken dikkat etmeleri gerektiğini de söyleyen Bengü, şu uyarıları da yaptı. 'Öğrencilerin bu yıl daha yüksek puanlar elde etmelerine rağmen daha iyi başarı sıralamalarına sahip olamadığını ifade eden Bengü, "Bu sebeple öğrencilerin tercih listelerini daha geniş tutması gerekiyor. Arz-talep dengesinin de sonuçlara etki edeceği unutulmamalı. Sıralama ve puan değişikliklerinden dolayı yapılan tercihlerde uzman desteği ile ilerlemekte fayda var.' dedi.

Başarı sıralarına dikkat

ÖSYM tarafından belirlenmiş olan bölümlerde ise başarı sırası barajlarının devam ettiğini açıklayan Rehberlik Uzmanı Bengü, 'Tıp: sayısal en düşük 50 bininci, diş hekimliği: sayısal en düşük 80 bininci, eczacılık: sayısal en düşük 100 bininci, hukuk: eşit ağırlık en düşük 125 bininci, mimarlık: sayısal en düşük 250 bininci, mühendislik sayısal en düşük 300 bininci, öğretmenlik: ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, özel yetenek gerektiren öğretmenlik programları için ise Y-TYT puan türünde en düşük 800 bininci olunması gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr