Özellikle yardıma muhtaç çocuklar için yaptığı projelerle tanınan UNICEF eşit haklara ve özgürlüğe sahip çocuklar yetiştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Pek çok ülkenin üyeliğinin bulunduğu, evrensel bir nitelik kazanan bu kurum aynı zamanda ortaklaşa yürütülen bir fon. İşte detaylar…
NEDİR?
UNICEF açılımı şöyle:
United Nations International Children's Emergency Fund (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu)
1946 yılında Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu adıyla kurulan Unicef, çocuk haklarının korunması ve savunulması kapsamında çocukların temel gereksinimlerinin karşılanması adına çalışmalar yürüttü. Uluslararası ve acil kelimelerinin çıkarılmasının ardından Unicef yine de aynı doğrultuda çalışmalar yapmaya devam etti.
İlk olarak II. Dünya Savaşı sonrası 13 Avrupa ülkesine destek sağlamak amacıyla kurulan Unicef, başta sadece hükümet bağışları ile fonunu sağlıyordu. Daha sonra Birleşmiş Milletler’in kalıcı bir sistemi haline gelince uzun vadeli bir çalışma alanı olarak baş gösterdi.
156 ülkede ofisi bulunan Unicef, 194 ülkede aktif olarak çalışma yürütüyor. Merkezi ABD New York’ta bulunan Unicef’in şu anki başkanı da Henrietta H. Fore. Nobel Barış Ödülü sahipli bu fon hala aktif olarak dünyanın dört bir yanında çalışmalarına devam ediyor.
NE İŞ YAPAR?
UNICEF, erken çocukluktan ergenliğe kadar çocukların hayatlarını kurtarmak, haklarını savunmak ve potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için 190'dan fazla ülke ve bölgede çalışmaktadır. Buna göre;
- Her çocuğun güvenli ve kapsayıcı bir ortamda büyüme hakkı vardır.
UNICEF, politikaları teşvik etmek ve tüm çocukları koruyan hizmetlere erişimi genişletmek için dünyanın dört bir yanındaki ortaklarla birlikte çalışır.
- Her çocuğun hayatta kalma ve gelişme hakkı vardır.
UNICEF, her yerde en savunmasız çocuklara ulaşmak için çalışarak tüm dünyada çocuk ölümlerinin azaltılmasına yardımcı olmuştur.
- Her çocuğun öğrenme hakkı vardır.
UNICEF, özellikle geride kalma tehlikesi en yüksek olanlar olmak üzere, her kız ve erkek çocuk için kaliteli öğrenimi desteklemek için dünya çapında çalışmaktadır.
- Her çocuğun hayatta adil bir şansa sahip olma hakkı vardır.
UNICEF dünya çapında çocuk yoksulluğunu azaltmak ve kız ve erkek çocuklarını bunun yaşam boyu sürecek sonuçlarından korumak için çalışmaktadır.
- Acil durumlarda her çocuğa ulaşmak.
UNICEF, acil durumlar öncesinde, sırasında ve sonrasında, çocuklara ve ailelere hayat kurtaran yardım ve uzun vadeli yardımlarla ulaşmak için çalışıyor.
- Her kızın potansiyelini gerçekleştirme hakkı vardır.
UNICEF, kız çocuklarını ve kadınları güçlendirmek ve siyasi, sosyal ve ekonomik sistemlere tam katılımlarını sağlamak için tüm dünyada çalışmaktadır.
- Her çocuk adına sonuç elde etmek için yenilik
UNICEF, çocuklar ve gençler için ilerlemeyi hızlandıran yenilikçi çözümleri birlikte oluşturmak için her sektörden ortaklarla birlikte çalışır.
- Risk altındaki her çocuğa ulaşmak için çözümler sunmak.
UNICEF, en çok ihtiyaç duyulan yerlerde hayat kurtaran malzemelere sürdürülebilir erişim sağlayarak en savunmasız çocuklar için sonuçları hızlandırıyor.
- Sonuçları yönlendirmek için verileri ve kanıtları kullanma.
UNICEF'in küresel programları ve girişimleri, çocukların durumuna ilişkin titiz araştırmalara ve dikkatli analizlere dayanmaktadır.
GÖNÜLLÜ OLMAK İÇİN
UNICEF Yüzyüze ekibine katılmak için şu adımlar izlenmeli:
Yüz yüze ekibi hem çocuklar için yürütülen UNICEF projelerine önemli bir katkı sağlanmasına yardımcı oluyor, hem de sivil toplum alanında ücretli bir iş deneyimine sahip oluyor. Başvuru için özgeçmişinizi yuzyuze@unicefturk.org adresine, konu bölümüne “YÜZYÜZE” yazarak göndermeniz yeterli. Aradığımız nitelikler:
- İstanbul’da yaşayan
- 18 yaşından büyük
- Takım çalışmasına uygun
- Sivil toplum alanında duyarlı
- En az lise mezunu
- Kişisel gelişime açık
- Yeteneklerini geliştirmeye ve öğrenmeye meraklı kişiler