07.07.2020-16:35 (Son Güncelleme:07.07.2020-16:32)

UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’nin on şehri açıklandı. İşte o şehirler...

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Türkiye’nin on şehri vardır. Bunlar: İstanbul, Nevşehir (Kapodokya), Adıyaman (Nemrut), Edirne (Selimiye Cami), Denizli (Pamukkale), Karabük (Safranbolu), Çanakkale (Truva Atı), Sivas (Divriği Ulu Cami), Çorum (Hattuşaş Harabeleri), Konya (Çatalhöyük), Xanthos (Fethiye-Muğla), Cumalıkızık (Bursa), Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, İzmir (Efes ve Bergama)

UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler’lerin özellikleri nelerdir? Bu kentlerin özellikleri aşağıda verilmektedir.

İstanbul

İstanbul, Türkiye’nin en zengin ve önemli tarihi eserlerin olduğu kentimizdir. İstanbul, önemli kültürü ve tarihi eserlerle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler listesine girmiştir. İstanbul, UNESCO Dünya Miras Listesine 4 bölgeye ayrılarak girmiştir. Bunlar: Ayasofya, Aya İrini, Hipodrom ve Topkapı Sarayı’nı içine alan Arkeolojik Park, ikincisi Süleymaniye Camisi ve çevresi, üçüncüsü Zeyrek Camisi ve çevresindeki koruma alanı Zeyrek Evleri ve dördüncüsü Topkapı’daki tarihi surlardır.

Her mevsim, dünyanın her yerinden binlerce insan, İstanbul’un kültürel mirası için İstanbul’a gelmektedir. İstanbul, en zengin ve eski tarihi geçmişe sahiptir. Kişi aylarca da İstanbul’da konaklayıp, gezse bile, yine de görülebilecek tarihi yapılar bitmez. İstanbul’u tamamen görebilmek ve yaşamak için defalarca gelmek ve çok uzun kalmak gerekir.

Nevşehir (Kapodokya)

Nevşehir, Kapadokya’da yer alan Göreme Açık Hava Müzesi ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasında yer almıştır. Doğal aşınmalardan meydana gelen peribacaları ve içinde yer alan ilk Hristiyan kiliseleri, mağaralar bölgesine Kapadokya adı verilmiştir. Bu bölge dünyanın her yerinden turist çeken Türkiye’nin en önemli tarihi, doğal ve kültürel miraslarından biridir.

Adıyaman (Nemrut)

Adıyaman, Nemrut Dağı’nda yer alan tarihi eserler, çok eski tarihe sahiptir. Nemrut, eski bir tarihe sahip olması, önemi ve güzelliğiyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir. Dağa çıkan yol üzerinde, kral mezarları, köprüler yer almaktadır. Dağın zirvesinde ise Kommagene Krallığına ait heykeller bulunmaktadır. Bu eserler dünyanın en eski tarihi eserleridir.

Edirne (Selimiye Cami)

Edirne; Selimiye Cami’siyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına katılmıştır. Selimiye Cami, Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği tarihi yapıdır. II. Selim tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Bir süre, Osmanlı İmparatorluğu’na başkent olmuş Edirne şehrinin simgesi, Selimiye Cami’dir.

Denizli (Pamukkale)

Denizli, Denizli’nin suyunun özelliği nedeniyle çevresini bembeyaz bir örtü gibi saran bulutlara benzeyen doğal yapısı ile Pamukkale ve M.Ö II Yüzyıllarda kurulan Hierapolis Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir.

Karabük (Safranbolu)

Karabük, tarihi şehir Safranbolu ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir. Safranbolu, kendine özgü, bozulmamış mimarisiyle Türkiye’nin önemli turistik merkezlerinden biridir. Osmanlı mimari tarzı ahşap evleriyle çok ilgi çeken, sevimli bir ilçedir. Turistler, dünya mirası listesine alınan bu tarihi ilçede tarihi Osmanlı konaklarında kalabilmektedir.

Çanakkale (Truva Atı)

Çanakkale, Truva Antik Kentinin dünyaca bilinen önemli tarihi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına alınmıştır. Truva Antik Kenti, özelikle Truva savaşı gibi filmlere konu olmuş, dünyaca bilinen ünü nedeniyle birlerce turist ziyaret etmektedir. Truva, Çanakkale ili sınırları içerisindedir. Truva Antik Kenti, Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Türkiye’nin pek çok tarihi eserinin yurtdışına kaçırılışı gibi, Truva Antik Kenti’nden çıkarılmış Karun Hazineleri de yurtdışına kaçırılmıştır.

Sivas (Divriği Ulu Cami)

Sivas, Divriği İlçesinde yer alan Divriği Ulu Cami ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasında yer almaktadır. Divriği Ulu Cami, Mengücekoğulları Sultan Ahmet Şah ve eşi tarafından yaptırılmıştır. Divriği Ulu Cami, taş işlemeciliğinin en güzel örneklerindendir.1228 yılında inşa edildiği biliniyor. İki kubbeli bir türbesi bulunmaktadır. İslam sanatlarının en eski eserlerinden biridir.

Çorum (Hattuşaş Harabeleri)

Çorum, Anadolu’da bilinen en eski antik kentlerden olan Hattuşaş’ın önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir. Hattuşaş, bir dönemler, Hitit uygarlığına başkentlik yapmıştır. Hattuşaş, Anadolu’daki en eski antik kentler arasında yer alır. Bu antik kent, günümüzde, müze olarak gezilebilmektedir. 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.

Konya (Çatalhöyük)

Konya, Çatalhöyük Antik Kenti’nin önemli tarihi özelliği nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasında yer almaktadır. Çatalhöyük Antik Kendi, insanlığın yerleşik yaşama geçtiği konusunda arkeolojik izlerle bize bilgi veren antik kentlerden biridir. Bu höyük, 18 katmandan oluşmakta ve o tarihe özgür çatısından girilen evler bulunmaktadır.

Xanthos (Fethiye-Muğla)

Muğla, antik çağdan günümüze kalan Xanthos’un önemli oluşu nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir. Xanthos, pek bilinmemektedir. Fethiye’ye 46 km uzaklıktadır. Antik Likya uygarlığının en büyük idari merkeziymiş. Xanthos, Roma, Bizans dönemlerinde de önemini korumaya devam etmiştir.1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Cumalıkızık (Bursa)

Bursa, Cumalıkızık köyünün önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir. Cumalıkızık köyü, 1300’lerde kurulmaya başlanmıştır. Cumalıkızık, Osmanlı mimarisinin en güzel örmeklerinden biridir. 2014 UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin önemi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına girmiştir. Diyarbakır Kalesi, Dünyada Çin Seddi’nden sonraki günümüze kadar gelebilmiş en uzun surdur. Diyarbakır Kalesi ve çevresi, önemli medeniyetlere başkent olmuş bir bölgedir. Diyarbakır Kalesi’nin hemen altında yer alan Hevsel Bahçeleri’de 30’dan fazla uygarlık, sekiz bin yıldan önce tarım yapmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2015 yılında girmiştir.

İzmir, UNESCO Dünya Mirası Listesinde Olan Şehirler arasına Efes Antik Kenti ve Bergama’nın tarihi önemleri nedeniyle katılmıştır.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti, 9000 yıllık bir tarihe sahiptir. 9000 yıl içinde Helenistik Roma, Osmanlı dönemlerinde yerleşim görmüş bir kenttir. İlk yapıldığında bir liman şehriymiş. Fakat zamanla deprem gibi nedenlerle iç kesimlere kaymıştır. Hristiyanlarca kutsal kabul edilen Meryem Ana’nın evi de Efes Antik Kenti’nin tepesinde yer almaktadır.

Bergama

Bergama, Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj alanıdır. Başka bir adla Pergamon yani çok katmanlı kent, Kibele Kutsal Alanı, Yığma Tepe, İlyas Tepe, Tavşan Tepe gibi Tümülüslerden oluşuyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr