18.12.2021-12:25 (Son Güncelleme:18.12.2021-17:49)

Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Nedir?

KOSGEB girişimcileri desteklemeye devam ediyor. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ile yurtdışında yer edinmek isteyen girişimci işletmelerin önü açılıyor. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı nedir?

KOSGEB Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı adı altında kuluçka merkezi ve hızlandırıcı destek olarak iki alt başlıkta veriliyor. Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı >ile yurtdışında yer edinmek isteyen girişimci küçük işletmelere destek olunuyor. İşte detaylar…

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI NEDİR?

Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı’nın amacı Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ülkemizde gerçekleştirilen teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, ihracatın arttırılması, yerli teknoloji yoğun başlangıç işletmelerinin gelişmiş girişimcilik ekosistemleri içerisinde yer alması için, uluslararası kuluçka merkezi kurulmasını ve işletmelerin hızlandırma programlarına katılmasını desteklemek.

Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı kapsamında, uluslararası kuluçka merkezinin işletilmesi için yurtdışında kurulacak işletici kuruluş tarafından yapılan kuruluş ve donanım ile operasyonel giderlere istinaden yurtiçinde kurulacak olan işletici kuruluşa destek verilir.

ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ VE HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI BAŞVURU ŞARTLARI

- Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı başvurusu ve değerlendirme dönemleri aşağıda yer alan tabloda belirlenmiştir:

Başvuru Dönemi Kurul Değerlendirme Dönemi

1. Dönem Ocak Şubat

2. Dönem Mart Nisan

3. Dönem Mayıs Haziran

4. Dönem Temmuz Ağustos

5. Dönem Eylül Ekim

6. Dönem Kasım Aralık

- Başvuru dönemleri dışında organizasyon başvurusu kabul edilmez. Ancak KOSGEB Birimleri tarafından organize edilecek olan hızlandırıcı programları için başvuru ve değerlendirme dönemleri dikkate alınmaz.

- Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı’nın düzenlenebilmesi için başvuru esnasında KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı en az 5 (beş), en fazla 10 (on) işletmenin yer alması gerekir ve bunların dışında başka işletme programa dâhil edilemez. Kurul tarafından uygun bulunan işletmelerden herhangi birinin programa katılım sağlayamaması durumunda da destek ödemesinin yapılabilmesi için en az 5 (beş) işletmenin katılımı yeterlidir.

- Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı programları için başvuru sahipleri, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde, www.kosgeb.gov.tr internet adresinden KOSGEB Veri Tabanına kaydını yapar.

- Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı programlarının destek kapsamına alınması için, organizasyonu yapacak başvuru sahibi/sahipleri, “Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı Başvuru Formu ve Taahhütnamesi” ile ilgili Başkanlık birimine başvuru dönemlerinde başvurusunu yapar.

- Başvuru, ilgili Başkanlık birimi tarafından mevzuata uygunluk, bilgi, belge, şekil yönünden incelenerek ekte yer alan Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı Ön Değerlendirme Formu ile değerlendirilir. Başvuru ve eklerinde eksiklik tespit edilmesi halinde eksikliklerin giderilmesi için bildirim yapılır. Bildirim tarihinden itibaren en fazla 15 (on beş) gün süre verilir. Süresi içerisinde eksiklikleri tamamlanmayan başvurular reddedilmiş sayılır.


- Ön değerlendirme sonucunda uygun bulunan başvuru, değerlendirilmek üzere Kurul’a sunulur.

- Başvuru sahibi, başvurusunu sunmak üzere Kurul’a davet edilebilir.

- Kurul, programın amacı ve gerekçesi, süresi, gerçekleştirilecek faaliyetleri, işletmelerin ar-ge/inovasyon kültürü ve altyapısı, işletme profili, maliyetlerin yerindeliği vb. hususları dikkate alarak başvuruyu değerlendirir.

- Kurul’da yapılan değerlendirmeler sonucunda alınan kararlar için ekte yer alan Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı Kurul Karar Formu düzenlenir.

- İlgili Başkanlık birimi tarafından Kurul kararları evrak kaydına alınır ve 15 (on beş) gün içinde başvuru sahibi/sahiplerine yazı ile bildirilir. Kabul edilen başvurular ayrıca Uygulama Birimlerine de yazı ve/veya elektronik ortamda bildirilir.

- Kurul, başvuruyu kabul edebilir, reddedebilir veya yeniden değerlendirme yapmak üzere revizyon isteyebilir. Kurul’un kabule ve redde ilişkin verdiği kararlar nihaidir.

- Kurul değerlendirmesi sonucu, revizyon istenmesi halinde, başvuru sahibi/sahipleri tarafından Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı Başvuru Formu ve Taahhütnamesi revize edilerek Kurul kararında belirtilen süre içinde ilgili Başkanlık birimine sunulur. Kurul tarafından belirtilen sürede istenen revizyonları yapmayan başvurular reddedilmiş sayılır.

- Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programının tamamlanmasını müteakip Organizasyonel Uluslararası Hızlandırıcı Programı Sonuç Raporu programı organize eden kurum/kuruluş tarafından düzenlenir ve ilgili Başkanlık birimine gönderilir. İlgili Başkanlık birimi tarafından sonuç raporu elektronik ortamda yayımlanır.

- Uluslararası Hızlandırıcı Programından yararlanmak isteyen işletmeler,

- Uluslararası Hızlandırıcı Programı Başvuru Formu ile Uygulama Birimine başvuru yapar.

- Uygulama Birimi, işletmenin hukuki statüsüne, KOBİ Bilgi Beyannamesine ve KOSGEB Veri Tabanındaki aktif/pasif durumuna bakarak başvuruyu inceler. KOSGEB Veri Tabanında pasif durumda olan işletmenin başvurusu uygun bulunmaz. Başvurusu kabul edilen işletmeden Taahhütname alınır.

- Taahhütnamenin Uygulama Biriminde kayda alındığı tarih, programın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Daha önce Uluslararası Hızlandırıcı Programı başvurusu yaparak Taahhütname alınmış işletmelerden program süresince yeniden destek programı başvurusu ve Taahhütname alınmaz.

- Uygulama Birimine ilk defa başvuruda bulunan her işletme için “Başvuru ve Uygulama Dosyası” açılır ve işletme ile ilgili her türlü belge bu dosyada muhafaza edilir. Bu dosyanın açılmasından sonra, Programla ilgili olarak işletmelerden alınmış belgelerden dosyada güncel olanlar tekrar istenmez.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr