12.03.2024-12:02 (Son Güncelleme:12.03.2024-13:49)

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings: “Türkiye'nin ekonomi politikalarına güven artıyor!"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye Analisti Morales, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ekonomi politikalarına olan güvenlerinin arttığını belirtti. Morales, Türkiye'nin bu ekonomi politikalarını sürdürmesi durumunda uluslararası rezervlerde daha fazla iyileşme görmeyi beklediklerini ifade etti.

Fitch Ratings Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mevcut ekonomi politikalarının daha dayanıklı olduğuna olan güvenlerinin arttığını ifade etti. Morales, Türkiye'nin bu ekonomi politikalarını sürdürmesi durumunda uluslararası rezervlerde daha fazla iyileşme görmeyi beklediklerini belirtirken, politika değişikliklerinin sadece makroekonomik finansal istikrar riskini azaltmakla kalmayıp aynı zamanda dış finansman koşullarında da iyileşme sağladığını vurguladı.

Morales, "Politika değişikliğinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme, dolarizasyonu artırmadan döviz korumalı mevduatların azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve enflasyon beklentilerinin hafifletilmesine ilişkin gelişmeler, geçen hafta cuma günü açıkladığımız değerlendirmemizi doğruluyor." dedi.


Türkiye’ye güven arttı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin mevcut ekonomi politika ekseninin daha dayanıklı olduğuna ve politikaların sürdürüleceğine güvenlerinin arttığını açıkladı. Morales, geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmalarının ardından yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki değişikliklerin makroekonomik ve finansal istikrarsızlık riskini azaltmada tutarlı olduğunu belirtti. Bu durumun, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu pozitif bir şekilde revize etmesine sebep oldu. Fitch Ratings'in geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu 'B' olarak teyit ettiğini ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardığını hatırlatan Morales, "Bu kararımız, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki değişimin makroekonomik ve finansal istikrarsızlık riskini azaltmada tutarlı olduğu yönündeki değerlendirmemizi yansıtıyordu. Eylülden bu yana mevcut politika ekseninin daha dayanıklı olduğuna ilişkin daha yüksek güvenimiz var." şeklinde konuştu.

Morales, Türkiye'nin makroekonomi politikalarındaki tutarlılığın bazı önemli sonuçlar doğurduğunu belirtti. Bu sonuçlar arasında Türkiye'nin dış finansman koşullarındaki olumlu değişim, bankalar ve şirketlerin dış finansmana erişim sağlaması ve Türk ekonomisi için olumlu gelişmelerin yaşanması bulunuyor. Fitch Ratings Türkiye Analisti, Türkiye'nin dış finansmana erişiminde sadece kamunun değil, aynı zamanda banka ve şirketlerin de olumlu etkilendiğini ifade etti. Morales, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primindeki gerileme dahil olmak üzere Türk ekonomisi için olumlu gelişmelerin yaşandığını vurguladı. Bu gelişmelerin, Türkiye'nin ekonomik direncinin arttığına dair bir gösterge olduğunu belirten Morales, Türkiye ekonomisinin politika değişikliği sonrasında daha güçlü bir konuma ulaştığını söyledi.

Uluslararası alanda iyileşme artacak

Türkiye'de son dönemdeki ekonomi politikalarının uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu bir şekilde değerlendirilmesi devam ediyor. Fitch Ratings Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, yaptığı açıklamalarda Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki tutarlılığın enflasyon beklentilerinin gevşemesine ve enflasyonun kademeli olarak düşmesine katkı sağladığını vurguladı. Morales, aynı zamanda mevcut politikaların Türkiye'nin cari açığını azaltmada etkili olduğunu belirtti. Mayıs 2023'te 12 aylık bazda 60 milyar dolar seviyesinde olan cari açığın düşüşe geçtiğini ifade eden Morales, 2024 ve 2025 için cari açık beklentilerinin de olumlu olduğunu kaydetti.

Ayrıca, Morales Türkiye'nin uluslararası rezerv seviyelerindeki iyileşmeye de dikkat çekti. Türkiye'nin rezerv karşılama oranının, politikaların sürdürülmesi durumunda 2025'te 4,5 aya yükseleceğini öngördüklerini belirten Morales, bu durumun Türkiye'nin rezervlerinde daha fazla iyileşmeyi getireceğini ifade etti.

Fitch Ratings'in geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltmesi ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarması, Türkiye ekonomisinin güçlü performansını yansıtan önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bu gelişmeler, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki tutarlılığın uluslararası finans kuruluşları tarafından takdir gördüğünü gösteriyor.

Döviz korumalı mevduatlarda düşüş yaşandı

Erich Arispe Morales, Türkiye'deki ekonomi politikalarına ilişkin değerlendirmelerine devam ederek, kur korumalı mevduatlara yönelik önemli gelişmelere dikkat çekti. Ağustos 2023'te 130 milyar dolar seviyesinde olan kur korumalı mevduat büyüklüğünün, 74 milyar dolara gerilemesini önemli bir gelişme olarak nitelendiren Morales, bu düşüşün finansal dolarizasyonda kayda değer bir artışa neden olmadan gerçekleşmesinin büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Morales, değerlendirmesinde Türkiye'nin ekonomi politikalarının sürdürülebilirliği ve dengeli bir yapıya sahip olması sayesinde finansal istikrarın güçlenmeye devam ettiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Sadece koşullu yükümlülüğün azaltılması değil, aynı zamanda bu mekanizmanın aşamalı olarak ortadan kaldırılmasının finansal dolarizasyonun artmasına yol açmaması önemli. Tüm bu gelişmeleri dikkate aldığımızda, eylül ayındaki değerlendirmemizden 6 ay sonra politika değişikliğinin sürdürüleceğine ilişkin güvenimizin arttığını söyleyebiliriz. Politika değişikliğinin etkinliği, rezerv seviyelerindeki iyileşme, dolarizasyonu artırmadan döviz korumalı mevduatların azaltılması, cari açığın düşürülmesi ve enflasyon beklentilerinin hafifletilmesine ilişkin gelişmeler, geçen hafta cuma günü açıkladığımız değerlendirmemizi doğruluyor."

Politika değiştikçe dış finansman da değişti

Erich Arispe Morales, yabancı yatırımcıların Türkiye hakkındaki kararlarında "küresel ekonomideki gelişmeler, büyüme beklentileri, para politikası ve siyasi gelişmeler" gibi çeşitli faktörlerin etkili olduğunu belirterek, "Fark ettiğimiz bir gelişme var ki politika değişikliği Türkiye'de sadece makroekonomik finansal istikrar riskini azaltmakla kalmadı, aynı zamanda dış finansman koşullarında da bir iyileşme sağladı ve bu çok önemli. Bu bağlamda, politika çerçevesinin güvenirliliği, dayanıklılığı ve tutarlılığına ilişkin değerlendirmeler, yabancı yatırımcı beklentilerinde önemli bir yol oynadı ve oynamaya da devam edecek." dedi.


Morales’in enflasyon öngörüleri

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Morales, 2024-20230 yılları arasında önemli ölçüde düşüş beklenmesine rağmen enflasyonun Türkiye ekonomisi için temel politika zorluğu olmaya devam ettiğini belirterek şu ifadelerde bulundu:

"Bu yılın ilk iki ayında gördüğümüz enflasyon, geçen yılın sonundan bu yana uygulanan bazı politika tedbirlerini yansıtıyordu. Bunlardan biri, yılbaşında asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zam. Bu durum iç talebe ve hane halkı tüketimine bir miktar ivme kazandırdı. Ayrıca, kamu harcamalarının ve kredi kartı kullanımının arttığını gördük. Bu faktörlerin, yılın ilk iki ayında enflasyonist baskıların artmasına yol açtığının farkındayız."

Morales, bununla birlikte mali para kredi ve gelir politikalarının enflasyonu düşürme çabasıyla tutarlı olduğunu ve TCMB'nin bu yıl sonunda öngördüğü seviyeye yaklaşan aylık enflasyon patikasına sahip olacağına yönelik beklentilerini koruduklarını ifade etti.

Öte yandan, TCMB'nin yüzde 36'lık enflasyon projeksiyonuna karşın Fitch Ratings'in enflasyon beklentisinin yüzde 40 seviyesinde olduğunu söyleyen Morales, "Enflasyonun bu yıl ortalama yüzde 58 seviyesinde gerçekleşmesini ve yüzde 29'a inmesini bekliyoruz. Ancak enflasyon sadece bu yıl ve gelecek yıl için değil, orta vadede Türkiye için temel bir politika sorunu olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Erich Arispe Morales, Türkiye'nin enflasyonla mücadele sürecinde gösterdiği istikrarlı ilerlemenin, ekonomide yeniden dengelenme sürecini destekleyerek enflasyonda sürdürülebilir bir düşüşe yol açacağına dair artan güvenin, kredi notu yükselmesini sağlayacak önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. Türkiye'nin enflasyonla mücadelede kaydettiği ilerlemelerin, ekonomik istikrarın güçlenmesine ve makroekonomik göstergelerin iyileşmesine katkı sağladığını ifade eden Morales, bu çerçevede kredi notu ve not görünümünde yapılan olumlu revizyonların, ülkenin ekonomik performansındaki olumlu gelişmeleri yansıttığını dile getirdi.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr