18.10.2024-17:05 (Son Güncelleme:18.10.2024-17:05)

Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda İslam ve Liberal Demokrasi Tartışıldı

11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı, İstanbul'da Liberal Demokrasi ve Piyasa Ekonomisi konularını ele aldı.

11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda Önemli Tartışmalar

İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı, çeşitli akademik kurumlar ve düşünce kuruluşlarının işbirliğiyle gerçekleştirildi. Konferansın ana gündemi "İslam ve Liberal Demokrasi" iken, ikinci oturumda "İslam ve Piyasa Ekonomisi" konuları ele alındı.

İkinci Oturum: İslam ve Liberal Demokrasi

Konferansın açılış oturumunun ardından, Prof. Dr. Bican Şahin başkanlığındaki ikinci oturumda, Prof. Dr. Murat Çizakça ve Dr. Abbas Mehregan konuştu. Çizakça, Hazreti Muhammed’in istişare kültürüne vurgu yaparak, liberal düşüncenin de danışmaya teşvik ettiğini belirtti. Çizakça'nın ifadelerine göre, "Danışma meselesi hem Kur'an'da hem de sünnette yer alıyor."

Dr. Mehregan, sivil toplum ile ilgili olarak İslam’ın bu konudaki katkılarına değinerek, İslam’ın toplumsal yapıları güçlendirmeye yönelik bir yaklaşım benimsediğini ifade etti.

Üçüncü Oturum: İslam ve Piyasa Ekonomisi

Konferansın üçüncü oturumu, Prof. Dr. Mustafa Acar başkanlığında yapıldı. Bu oturumda, Prof. Dr. Metin Toprak, Dr. Ali Salman ve Prof. Dr. Ahmet Uzun izleyicilere bilgi aktarımında bulundu. Toprak, Türkiye'nin ekonomik görünümünü değerlendirerek, gayri safi yurtiçi hasılanın %60’ının hizmet, %30’unun sanayi ve %10’unun ise tarım sektöründen oluştuğunu belirtti.

Toprak, "Türkiye’deki reel sektör firmalarının ekonomi politikalarına daha olumlu baktığını ancak tüketici güven endeksinde karamsarlık olduğunu" ifade etti.

Dr. Ali Salman, İslam ve Piyasa Ekonomisi başlıklı sunumunda, İslam’ın tüketici haklarını koruyucu ve sosyal güvenliği teşvik eden önlemler aldığını vurguladı. Salman, Hazreti Muhammed’in, Müslümanların vakıf kurma geleneğini desteklediğini belirtti.

Prof. Dr. Ahmet Uzun ise, "İslam’da Pazar, Ticari İlişkiler ve Faiz Tartışmaları" konulu sunumunda, İslam alimlerinin kapitalizm ve sosyalizm anlayışlarından farklı bir ekonomik perspektif benimsediğini söyledi. Uzun, serbest piyasa anlayışının İslami temellere dayandığına dikkat çekti.

İstanbul'da Atlas Network, Malezya merkezli İslam ve Özgürlük Ağı (ILN), Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) ve Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi (KASAM) işbirliğinde düzenlenen 11. Uluslararası İslam ve Özgürlük Konferansı'nda "İslam ve Liberal Demokrasi" ele alındı. Avrupa Akademisi (Academia Europaea) üyesi Prof. Dr. Murat Çizakça, konferansa katılarak konuştu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr