09.07.2024-12:19 (Son Güncelleme:09.07.2024-12:19)

Ulaştırma düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlandı: Gemilerden ‘sera gazı emisyonu’ bedeli alınacak

Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Limanlar Kanunu’nda değişiklikler

Anadolu Ajansı’nın yer verdiği habere göre; Limanlar Kanunu'nda yapılan son değişikliklerle birlikte, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deniz ve iç sular ulaşımını geliştirmek ve adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla liman, iskele ve kıyı yapılarında gemilere sunulan hizmetlere ilişkin ücretleri belirleme ve denetleme yetkisine sahip olacak. Özel kanunlar veya kanun hükmünde kararnamelerde aksi belirtilmediği sürece, bu kapsamda taban ve tavan ücretleri gerektiğinde belirlenecek ve uygulanacak.


Cumhurbaşkanı 10 katına kadar artırma yetkisine sahip

Bakanlık ayrıca, deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ile liman idari sınırlarında demirleyen gemilerin demirleme ücretlerini ve bu ücretlerin ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Demirleme ücret tarifesi, geminin grostonu başına 2 lirayı aşmayacak şekilde, geminin seferi, demirde kalma süresi, aylık veya yıllık toplu ödemeler ve demirlemenin nedeni gibi faktörler dikkate alınarak Bakanlık tarafından her yıl yeniden değerleme oranında güncellenecek. Cumhurbaşkanı, bu miktarı 10 katına kadar artırma yetkisine sahip olacak.

2 milyon liraya kadar ceza verilecek

Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin Türkiye deniz yetki alanlarında, su yollarında ve iç sularda sağlanması da yine Bakanlık tarafından düzenlenecek. Hizmetler, belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerçek veya tüzel kişilere yaptırılabilecek veya devredilebilecek. Hizmet verenler, belirlenen şartları yerine getiremez veya belirlenen sürede şartları sağlayamazlarsa, ilgili sahada hizmet vermelerine izin verilmeyecek. Bu yükümlülüklere aykırı davrananlara Bakanlık veya liman başkanlığı tarafından ihlalin niteliğine göre 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr