Ukrayna Barış Zirvesi: Türkiye'nin Tepkisi ve Diplomatik Gelişmeler
15-16 Haziran tarihlerinde İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna Barış Zirvesi, birçok ülke ve uluslararası örgütün katılımıyla gerçekleşti. Zirve sonrası yayımlanan Ortak Bildiri'ye Fener Rum Patrikhanesi'nin isminin de eklenmesi, Türkiye'den anında tepki gördü.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Zirve'nin ana oturumunda yaptığı konuşmanın hemen ardından toplantı salonundan ayrıldı ve bu hareket Türkiye'nin tepkisini açıkça gösterdi. Türkiye'nin tepkisi üzerine, İsviçre ve Ukrayna makamları, Patrikhane'nin isminin yer almadığı yeni bir liste yayınlamak zorunda kaldı.
Zirveye Katılım ve Hassasiyetler
Ukrayna Barış Zirvesi'nde 90'dan fazla ülke ile 20'den fazla STK, dernek, uluslararası örgüt ve benzeri kurum temsil edildi. Türkiye, Zirve'ye katılımla ilgili tüm hassasiyetleri etkinliği organize eden Ukrayna ve İsviçre'ye Zirve öncesinde ve Zirve sırasında aktardı. Türkiye'nin bu hassasiyetlerinin dikkate alınmaması üzerine hızlı bir tepki verildi.
Fener Rum Patrikhanesi'nin İsminin Eklenmesi
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye ve Patrikhane'nin ismi Ortak Bildiri listesinde başlangıçta birlikte yer almıyordu. Türkiye'nin adı Ortak Bildiri'ye eklendiği anda Patrikhane'nin ismi listede yoktu ve gözlemci olduğu için bu mümkün de değildi. Ancak Patrikhane'nin ismi, Zirve Ortak Bildirisine toplantının bitiminden günler sonra eklendi. Bu durum, Türkiye'nin tepkisine yol açtı ve ardından yeni bir liste yayınlandı.
Bakan Fidan'ın Tutumu
Bakan Fidan, Zirve kapsamında gıda güvenliği konulu panele Kenya Dışişleri Bakanı ile beraber moderatörlük yapması bekleniyordu. Ancak İsrail ve GKRY'nin de davet edildiği öğrenilince, Fidan bu panelden çekildi. Zirve'nin ana oturumunda yaptığı konuşmanın ardından toplantı salonundan ayrılan Bakan Fidan, Pazar günü eş moderatörlüğünü yapacağı panele de katılmaktan vazgeçti ve hemen Türkiye'ye döndü.
Türkiye'nin, Ukrayna Barış Zirvesi'nde Fener Rum Patrikhanesi'nin isminin Ortak Bildiri'ye eklenmesine gösterdiği tepki, İsviçre ve Ukrayna makamlarının geri adım atmasına neden oldu. Bu olay, Türkiye'nin diplomatik hassasiyetlerini ve uluslararası platformlarda bu hassasiyetlerin dikkate alınmaması durumunda verdiği tepkileri gözler önüne serdi.