"Ücretsiz" konserlerin vatandaşa maliyeti gün yüzüne çıktı!
Yerel yönetimlerin düzenlediği "ücretsiz" konserlerin vatandaşa maliyeti gün yüzüne çıktı. Ankara, İstanbul ve Beykoz belediyelerinin konser harcamaları için soruşturma başlatılırken, sadece Ankara'daki Cumhuriyet kutlamalarında yapılan harcamaların 69 milyon lirayı bulduğu iddia ediliyor.
Belediyelerin verdiği konserler, genellikle halkın keyifli zaman geçirmesi için düzenlenen etkinlikler olarak görülse de, son dönemde bu etkinliklere dair israf iddiaları gündeme gelmeye başladı. Özellikle Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beykoz Belediyesi'ne yönelik başlatılan incelemeler, bu konserlerin aslında halkın cebinden ödendiğini ortaya koyuyor.
BİR GÜNLÜK KUTLAMAYA 44 MİLYON TL HARCANDI>>Ankara’daki Cumhuriyet’in 101’inci yılı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen konserlerde, 69 milyon lira harcandığı öne sürüldü. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu iddiaları araştıran müfettişlerin 11 Kasım’da inceleme başlattığını duyurdu ve yapılan harcamaların detaylarını açıkladı. Ebru Gündeş’e ödenen 4 milyon 750 bin liralık ücretin, sanatçının kaşe bedelinin yanı sıra teknik ekip ve kurulum masraflarını da kapsadığını savundu. Ancak bu tür etkinlikler, halkın vergilerinden sağlanan bütçelerle gerçekleştirildiği için, bu harcamalar birçok kişi tarafından israf olarak değerlendiriliyor. Konserlere harcanan toplam 44 milyon 937 bin lira, sadece sanatçılar için değil, arka plandaki iş gücü ve teknik ekip için de büyük bir ödeme olarak kaydedildi.
ÜÇ KONSERE 20 MİLYON TL HARCANDI>>İstanbul ve Beykoz’da da benzer harcamalar gündemde. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çeşitli etkinliklerde usulsüz harcama iddialarıyla karşı karşıya kalırken, Beykoz Belediyesi ise 3 konser ve bir futbol kulübü yatırımının ardından usulsüz harcamalarla suçlanıyor. Beykoz Belediyesi’nin yaklaşık 20 milyon lira harcayarak düzenlediği 3 konserin yanı sıra, Beykoz Anadolu Spor AŞ için yapılan harcamaların da kamuoyunda tartışma yaratmasına neden oldu. Belediyeler, kamuya ait olan bu kaynakları, çoğunlukla büyük konserlerin maliyetlerini karşılamak için kullanıyor, ancak bu paraların gerçekten halka ne kadar fayda sağladığı sorgulanıyor.
MUHALEFET: "SİYASİ BİR HAMLE">>Cumhuriyet Başsavcılıkları ve İçişleri Bakanlığı müfettişleri, bu usulsüzlük iddialarını incelemeye alırken, tüm bu konserlerin finansal açıdan ne kadar verimli olduğu da tartışma konusu. Yavaş ve diğer belediye başkanları, bu incelemeleri “siyasi bir hamle” olarak nitelendiriyor, ancak halkın cebinden çıkan paraların israfı daha fazla sorgulanmaya başlıyor.>Halkın vergi gelirlerinden finanse edilen bu etkinliklerin, sadece eğlence sağlamakla kalmayıp, kamu yararına olup olmadığına dair ciddi bir soru işareti var. Belediyelerin bu tür organizasyonları yaparken daha dikkatli ve şeffaf olmaları gerektiği, yapılan harcamaların halkın yararına olup olmadığının daha açık bir şekilde gösterilmesi gerektiği, bu incelemelerle daha net bir şekilde ortaya çıkacak gibi görünüyor.