16.06.2021-15:59 (Son Güncelleme:20.01.2022-17:15)

TYT ve AYT Sınavına Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

TYT ve AYT'ye sayılı günler kala uzmanlardan sınav öncesi ve sınav sırasında öğrencilerin stersini azaltacak tavsiyeler...

26-27 Haziran’da yapılacak olan TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi)'ye sayılı günler kala sınava girecek adaylar çeşitli zihinsel ve fiziksel pratiklerle uzmanlar kaygının azaltılabileceğini belirtiyor. Kaygıyı kontrol etmenin başarıyı arttırdığına dikkat çeken uzmanlar, sınavdan birkaç gün önce yapılacaklar hakkında da bilgilendiriyor. Sınav kaygısı sınav öncesinde ve sınav sonrasında kaygılara neden olduğu ve fizyolojik ve biyolojik olarak olumsuz etkilediğinden dolayı sınava girecek olan adayları olumsuz etkiliyor.

ADAYLAR SINAV ÖNCESİNDE NELER YAPMALI?

Adaylar fiziksel ve zihinsel açıdan rahatlamaları için sınavdan en az iki gün önce ders çalışmayı bırakmalıdır. Uzmanların adaylara ve gençlere en önemli tavsiyesi ise sınava girerken hayatlarının geri kalanına yön vereceği gerçeği göz ardı etmeleri gerekiyor. Aksi takdirde strese girmeleri oldukça normaldir. Öğrenciler en ufak bir aksilik ya da dikkatsizliğin kötü sonuçlara yol açabileceğini aklından çıkarmaları gerekiyor. Ancak bu sınavın dünyanın son değildir ve hayatınızı devam ettirecek etkinlikler ve aktiviteler bulmaya çalışın. Çünkü öğrenciler genellikle sınavdan sonra bir süre kendilerine gelemeyebiliyorlar.

SINAV ÖNCESİ AİLENİN TUTUMU

Sınavdan birkaç gün önce bol oksijen alabileceğiniz ortamlarda ve sevdiğiniz kişilerle birlikte bol aktivite yapabilirsiniz. Sınav öncesinde ailenin öğrenciye olan desteği de çok önemlidir. Ailenin öğrenciye değerli olduğunu hissettirmesi sınav öncesi ve sınav sonrasındaki dönem için çok önemlidir. Sınav öncesinde ve sınav esnasında doğru nefes alma egzersizleri oldukça faydalı oluyor. Ayrıca uzmanlar ebeveynler sınav öncesinde daha önce yapmadıkları aktiviteleri gerçekleştirmeleri oldukça riskli olduğunu ifade ediyor.

Sınavdan önce sağlıklı bir beslenme düzeninin olması herhangi bir hastalık veya olumsuz durumlara karşı tedbirli davranılmadır. Sınav öncesinde protein ağırlıklı beslenilmeli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yağlı ve ağır yiyecekler metabolizmayı etkilediğinden dolayı performansı doğrudan etkileyebiliyor.


SINAV GÜNÜ NELER YAPILMALI?

Sabah erken kalkmak öğrencilerin hem sınava saatinde girebilmeleri açısından hem de motivasyon açısından oldukça önemlidir. Evden çıkmadan önce mutlaka protein ağırlıklı hafif bir kahvaltı yapılmalıdır. Sabah erken saatlerde yapacağınız bu kahvaltı size sınavda ihtiyacınız olacak enerjiyi verecektir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan öğrenciler trafik konusunda dikkatli olmalıdır. Sınava gireceğiniz okula kendi aracınızla gideceksiniz trafiği göz önüne alarak yola çıkmalısınız. Topluma taşıma kullanacak olan öğrencilerin ise daha önceden okula nasıl gideceklerini öğrenmelerinde fayda var.

SINAV ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

Sınav öncesinde kuru üzüm ve ceviz gibi enerji erici atıştırmalıklar tüketilebilir. Vaktinden önce okula gitmeli ve sınav saatini okulun yakınlarında beklenebilir. Yanınıza almanız gereken sınav giriş belgesi, kimlik ve su gibi zaruri ihtiyaçları önceden temin etmenizde fayda var. Sınav esnasında size verilen süreyi sonuna kadar kullanmaya çalışın. Unutmayın ki bir soru da bile binlerce kişinin önüne geçebilirsiniz. Sınav esnasında takıldığınız soruları daha sonra bakmak üzere boş bırakın ve devam edin. Takıldığınız soruya ara verdikten sonra tekrar bakmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Öğrenciler genellikle sınavın ilk dakikalarında çok heyecanlanıyor. Heyecanlandığınızı hissettiğiniz anda oturuş pozisyonunuzu değiştirebilir ve nefes egzersizi yapabilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr