04.08.2024-13:39 (Son Güncelleme:04.08.2024-13:44)

Tütün firmasına kayıt dışı hasılat faturası: Rekor ceza kesildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı hasılat elde eden bir tütün firmasına 6 milyar lira ceza kesildiğini bildirdi. Bakan Şimşek’ten ise cezaya ilişkin açıklama geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışılığa karşı en ağır cezasını bir tütün firmasına uyguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "çok kazanandan çok vergi alınması" vurgusu yaparak vergi denetimlerini artırdıklarını duyurdu. Bu kapsamda, Vergi Denetim Kurulu'nun büyük mükellefler üzerinde yürüttüğü denetimler sonuç vermeye başladı. Son olarak, kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlenen bir sigara üreticisine 6 milyar lira ceza kesildi.

Randıman analizi yöntemiyle tespit ediliyor

Vergi Denetim Kurulu'nun, büyük mükellefler üzerindeki incelemeleri aralıksız devam ediyor. Bu süreçte, işletmelerin gerçek üretim miktarlarını belirlemek amacıyla "randıman analizi" yöntemi kullanılıyor. Bu yöntemle, işletmelerde kullanılan malzemeler ve üretim girdileri analiz edilerek, üretilen mamullerin ve çıktılarının doğruluğu kontrol ediliyor. Yeni inceleme yöntemi sayesinde, önemli sonuçlar elde ediliyor.

Son yapılan çalışmalarda, tütün ürünleri üreten bir firmanın üretim bantları, kapasite ve çalışma saatleri göz önünde bulundurularak detaylı bir analiz gerçekleştirildi. Doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketim verileri dikkate alındı. Yapılan incelemede, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği ve bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına dahil edilmediği belirlendi. Ayrıca, sigara üretiminde düzenlenen faturaların özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlarına yansıtılmadığı tespit edildi.


Sigara firmasına 6 milyar lira ceza kesildi

Bu sonuçlar doğrultusunda, firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Ceza, gecikme faizleriyle birlikte artış gösterebilir. İncelemede, kurumlar vergisi, özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve geçici verginin de eksik ödendiği ortaya çıktı.

Bakan Şimşek, vergi denetimlerine verdikleri önemi vurgulayarak, "Vergi müfettişlerimiz 9 büyükşehirde 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattı ve fiili envanter çalışması yaptı. Önümüzdeki dönemde bu tarz denetim yöntemlerini diğer sektörlerde de uygulamaya devam edeceğiz" dedi. Ayrıca, büyük mükelleflerin yakından takip edildiğini ve vergi adaletini sağlamak için kayıt dışılıkla mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Şimşek, "Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, Sosyal Medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ediyoruz! Büyük işletmelerin gerçek üretimlerini tespit etmek için yoğun randıman incelemeleriyle hammaddeden nihai ürüne giden süreci kontrol ediyoruz. Dürüst mükelleflerimizin her daim yanındayız, risk analizlerimizle kayıt dışılıkla yoğun mücadeleye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr