30.05.2018-17:27 (Son Güncelleme:15.11.2021-17:19)

Turşunun Faydaları Nelerdir?

Turşu yüksek antioksidan etkisi sebebiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucudur. Turşunun faydaları nelerdir? Kış turşusu nasıl yapılır? Karnabahar turşusu nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

Kış aylarında gribal enfeksiyonların artmasıyla gribe karşı çözüm önerileri de gündeme gelmeye başladı. Kovid-19 ve gribe karşı turşu tüketiminin artırılması gerektiğini söyleyen uzmanlar hipertansiyon, böbrek, mide ve kronik kalp hastalarının ise turşu tüketiminde dikkatli olması hususunda uyarılarda bulundu.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Turşunun yüksek antioksidan etkisi sebebiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olduğunun altını çizen Diyetisyen Ezgi Karakoç, ''Turşu fermente bir besin olduğu için bağırsak sağlığını iyi yönde etkiler. Probiyotik içeriğinden dolayı bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını artırarak bağışıklık sistemini destekler. Özellikle kış aylarında daha fazla gribe, soğuk algınlığına yakalandığımız için ve günümüzde Kovid-19 olduğu için turşu tüketimini artırabiliriz.'' dedi.

MİDE ŞİKAYETİ OLANLAR TURŞU TÜKETMELİ Mİ?


Kimler turşu tüketmekten kaçınmalıdır sorusunu cevaplayan Karakoç, ''Sodyum içeriğinden dolayı hipertansiyon hastaları, kronik kalp ve böbrek hastaları olanlar turşu tüketimine dikkat etmelidir. Aynı zamanda tuz içeriğinden dolayı dönem dönem kullanılan kortizonlu ilaçlarla birlikte de turşu tüketimini olabildiğince minimuma düşürmek gerekir. Sık sık mide şikayeti yaşayan kişilerde turşu tüketimi kısıtlanmalıdır. Kronik hastalığı olmayan bireylerde yemeklerle beraber haftada 2-3 gün tüketilebilir ancak dikkat edilmesi gereken konu tuz tüketimi arttığı için daha fazla su tüketilmelidir.'' diye ifade etti.

Kış mevsiminin gelişiyle birlikte kış sebzelerinden oluşturulacak olan turşularda kurulmaya başlandı. Kışın en güzel sebzelerinin eşlik ettiği harika bir kış turşusu tarifini sizin için derledik. Peki, kış turşusu nasıl yapılır? Karnabahar turşusu nasıl yapılır? Turşu kaç günde açılır?

TURŞUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Turşu yapılırken genelde mevsim sebzeleri kullanılır. Bu sebzeler bağışıklık sistemini kuvvetlendirip birçok vitamin, mineral ve antioksidanları içermektedir.

- Turşu bağışıklık sistemini koruyup güçlendiriyor.

- Yük miktarda lif içerdiğinden dolayı insülin salınımı dengeliyor.

- Metabolik atıkların vücuttan atılmasını sağlayarak kabızlığa iyi geliyor.

- Turşuda bulunan sirke kaynaklı asetik asitin vücutta yağ depolamasını önlediği araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

KIŞ TURŞUSU

Kış turşusu için gerekli malzemeler:

- 1 adet beyaz lahana

- 7 adet havuç

- 1 adet karnabahar

- Yarım bardak sarımsak

- 1 adet limon

- 2 kaşık limon tuzu

- 1,5 litre su

- 1 bardak salamura tuz

- 1 bardak üzüm sirkesi

KIŞ TURŞUSU NASIL YAPILIR?


Kış turşusu için; beyaz lahanayı irice havuçları ise halka şeklinde doğrayın. Limonu halka biçiminde dilimleyin. Turşu bidonunun dibine karışık olarak lahanayı, karnabaharı ve havuçları dizin. Aralara da sarımsakları ilave edin. Bidonun üzerine limonları yerleştirin. Turşu suyu için bir kaba tüm malzemeleri koyup karıştırın. Bu karışımı sebzelerin üzerinden bidonunuza boşaltarak ağzını sıkıca kapatın. Turşunuzu güneş görmeyen nemli bir ortamda saklayın.

KARNABAHAR TURŞUSU

Karnabahar turşusu için malzemeler:

- 1 Karnabahar

- 1 bardak üzüm sirkesi

- 2 yemek kaşığı kaya tuzu

- 1 baş sarımsak

- 3 bardak su

- 1 tatlı kaşığı dolusu limon tuzu

- Her kavanoz için 5 tane nohut

- 1 büyük ve 1 küçük kavanoz

KARNABAHAR TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Karnabahar turşusu için; karnabaharı parçalara ayırıp bir kap içerisinde yıkayarak süzün ayrı bir tencerede sirkeyi, kaya tuzunu, limon tuzunu su içerisinde eriyene dek karıştırın. Kavanozların içerisine ilk olarak nohutları, sarımsakları, karnabaharları bırakarak üzerine geçecek kadar turşu suyunu ilave ederek 10 gün hiç açmadan oda ısısında bekletin. Turşu olduktan sonra serin bir yerde muhafaza edin.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr