29.03.2018-15:26 (Son Güncelleme:05.08.2021-12:26)

Turşu Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır?

Probiyotik açısından zenginliği ile bilinen, bağışıklığı güçlendiren, kalp damar hastalıklarına karşı koruyan ve kan şekerini düzenleyen turşunun yapımı ve saklanması merak ediliyor. Turşu nasıl yapılır, turşu nasıl saklanır?

Doğal probiyotik kaynağı olan, bağışıklığı destekleyen, kalp damar hastalıklarına karşı koruyan ve kan şekerini düzenleyen turşunun yapımı ve nasıl saklanması gerektiği merak ediliyor. Turşu nasıl yapılır, turşu nasıl saklanır? Turşu saklanırken nelere dikkat edilmeli?

TURŞU KURARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bağışıklığı güçlendirmeden tutunda kalp sağlığına, soğuk algınlığını önlemeden metabolizmayı hızlandırmaya, kan şekerini dengelemeden kanserden korumaya kadar pek fazla yararı olan ev turşusu, yapısındaki sebze ve meyvelerin kalorisini de yüzde 30'a kadar düşürüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, kabından tuzuna ev turşusu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenleri ve püf noktaları anlatarak, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

İşte ev turşusu yapımında dikkat edilmesi gerekenler…

- Turşusunu hazırlayacağınız sebze ve meyvelerin diri, ezilmemiş, taze ve kaliteli olması oldukça önemli. Ezilmiş, kenarından köşesinden çürümeye başlamış meyve ve sebzeler turşu için tercih edilmemeli.

- Turşu kurmak için kullanılacak kaplar, cam kavanoz veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından onaylanmış tek kullanımlık plastik kaplar olmasına dikkat edin. Diğer kaplarda yaptığınız turşunun içerisine kabın yapımında kullanılan ve insan vücudu için kanserojen riski taşıyan maddelerin geçişi söz konusudur.

- Turşu hazırlarken kullanılan tüm malzemeler (kap, sebze-meyveler, kaşık, kepçe vs) özenle temizlenmiş ve başka herhangi bir şeyle temasta bulunmamış olmalı.

- Tuzun turşu hazırlanmasında yeterli miktarda eklenmesi hem faydalı bakterilerin oluşup zararlı bakterilerin oluşmaması için hem de turşusu kurulan besinlerin sertliklerinin kıvamı bakımından önemlidir.

- Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan 'Turşu yaparken sofra tuzu yerine kaya tuzunu tercih edin. Çünkü normal sofra tuzu ile kurulan turşularda kısa zamanda yumuşama meydana geliyor. Yüzde 8 tuzlu su hazırlamak için 1 litre suya 80 gram tuz eklemek gerekir' dedi.

- Turşusu kurulacak besinler dikkatle temizlendikten sonra tuz ile karıştırılarak yapılan salamura suyun çok temiz olması lazım. Beklemiş, güvenli olmayan kaynaktan alınmış su, mümkünse içme suyu kullanılmalı.

- Turşu yapılırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu kullanmak, tuz miktarını çok yükseltmeden turşu oluşumunu sağlamaya yardımcıdır.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr