Türkiye’nin tek dünyanın ise ikinci en büyük temiz ve doğal sodyum potansiyeline sahip kapalı havzası olan Acıgöl’ün son 50 yılda 4 kat küçüldüğü belirlendi.
Türkiye'de sodyum sülfatın yüzde 98’i doğal kaynaklardan sağlıyor.
Temiz ve doğal sodyum potansiyeliyle Türkiye’de tek dünyanın ise 2’inci sırada yer alan Acıgöl de bu sağlanan sodyumun %90’ını karşılıyor.
Denizli, Afyonkarahisar ve Burdur sınırlarında yer alan Acıgöl, kapalı havza olmasıyla flamingo, angıt, kılıç, gaga, mahmuzlu kız kuşu gibi 200'e yakın kuş türünün yanı sıra endemik bitkiler ile hayvan türlerine yaşam alanı oluşturuyor.
SULAR KIYIDAN 500 METRE ÇEKİLDİ
Tektonik kökenli bir oluşum olan Acıgöl'ün uydu fotoğrafları ise son yıllarda giderek etkisini artıran kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının izlerini gözler önüne seriyor.
1970'li yıllarda 160 kilometrekare olan yüzey alanı, 2021 yılında 40 kilometrekarenin altına inen gölün, suların kıyıdan yaklaşık 500 metre çekilmesiyle ciddi bir bölümünün de tamamen kuruduğu görülüyor.
SU HACİM VE YÜZEYİNİN YÜZDE 70’TEN FAZLASI KAYBEDİLDİ
Yaklaşık 25 yıldır bölgede incelemeler yapan ve Acıgöl’de her yıl biraz daha belirginleşen ürkütücü manzarayı kayıt altına alan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, gölde ortalama su seviyesinin 1 metrenin altına kadar düştüğünü söyledi.
Su hacim ve yüzeyinin yüzde 70'ten fazlasını kaybeden Acıgöl'ün mayıs ayında çok daha iyi durumda olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kesici, bunun aksine gölün çok şiddetli kuraklık ve kuruma periyodu içinde olduğuna vurgu yaptı.
‘‘KAYNAKLAR KURUYUP GİTTİ’‘
Bir zamanlar suyla dolu olan anlarda artık araç ve insanların rahatlıkla hareket edebildiğinin altını çizen Cemil Yönesin ise ‘‘İşte gölümüzün hali ve çiftçimizin durumu kötü. Ne yonca sulayabiliyor, hiçbir şey ekemiyorlar. Kaynaklar zaman içerisinde kuruyup gitti. Bunun 10 sene öncesi buralar suydu.’‘ ifadelerini kullandı.