18.10.2024-11:47 (Son Güncelleme:18.10.2024-11:47)

Türkiye'nin İlk Özel Uluslararası Yük Treni Seferlerine Başladı

Bakan Uraloğlu, İstanbul-Budapeşte hattında seferlere başlayan yük treninin detaylarını paylaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'ndan Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk özel uluslararası yük treninin seferlerinin başladığını duyurdu. İstanbul-Budapeşte hattında faaliyet gösterecek tren, toplamda 1549 kilometre yol kat edecek ve bu seyahatini 4 günde tamamlayacak.

Pasifik Eurasia'nın Taşıma Kapasitesi

Pasifik Eurasia Demiryolu İşletmeciliği tarafından işletilecek olan bu seferlerle birlikte yıllık 600 trenle toplamda 750 bin ton ihracat yükü taşınması planlanıyor. Uraloğlu, "Bu tren hattında aylık 60 sefer yapılacak. Taşınacak yükler, 22 bin tıra eşdeğer ve 600 milyon avro değerinde olacak." ifadelerini kullandı.

Demiryollarının Serbestleşme Süreci

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu sektörünün serbestleşmesi sürecinde yaşanan zorluklara ve AK Parti hükümetlerinin sağladığı reformlara dikkat çekti. Uraloğlu, "AK Parti döneminde demir yolu uzunluğumuz 13 bin 919 kilometreye ulaştı." ifadelerini kullandı.

Yeni Projelerin Avantajları

Demir yollarının coğrafi konumunun önemi konusuna da değinen Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın toplam 1,5 milyon ton yük taşıdığını belirtti. Bakan, "Bu hat sayesinde konteynerler Çin'den Türkiye'ye 12 günde, Türkiye'den Avrupa'ya ise 18 günde ulaşabiliyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Gelecekteki Hedefler

Uraloğlu, demir yolu ağı hedeflerini 2028'de 17 bin 287 kilometre, 2053'te ise 28 bin 590 kilometre olarak belirlediklerini ifade etti. Ayrıca, demir yolu taşımacılığının yük oranını yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkaracaklarını vurguladı.

Özel Sektörün Rolü

Uraloğlu, özel sektörün demir yolu taşımacılığındaki rolünü öne çıkardığını belirterek, "Artık demir yolu sektörünün büyütülmesinde özel demir yolu tren işletmecileri de sorumluluk alacak," diyerek bu konuda memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk özel uluslararası yük treninin hareket emrini vererek, yük treninin seferlerine start verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pasifik Eurasia Demiryolu İşletmeciliği İstanbul-Budapeşte ilk yük trenini Halkalı İstasyonu'ndan gerçekleşen uğurlama törenine katılarak konuşma yaptı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr