28.02.2020-15:43 (Son Güncelleme:28.02.2020-15:10)

Türkiye'nin İlk Milli Aktif Fiberi Üretildi

Bilkent Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde yaklaşık 10 yıl süren Ar-Ge çalışmalarının ardından yapımına sıfırdan başlanarak aktif fiber üretildi. Buna göre bu alandaki dışa bağımlılık bitirilerek yüz milyonlarca liralık tasarruf sağlanacak.

Bilkent Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) tarafından yürütülen proje sayesinde milli fiber teknolojisinin geliştirilmesinde sona gelindi. Bu teknolojinin, savunma sanayi başta olmak üzere lazer kesim endüstrisine varıncaya kadar yaygın kullanım alanı bulunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ta, kısa bir süre önce Bilkent UNAM'ı ziyaret etmiş, burada geliştirilen nanoteknolojik ürünleri yerinde inceleyerek araştırmacılardan bilgi almıştı.

Fiber Optik Proje Yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Bülend Ortaç, Türkiye'de ilk kez Bilkent UNAM'da üretilen fiberler kapsamında açıklamalarda bulundu.

Işığın dış ortamdan etkilenmeden uzak mesafelere iletimini sağlayan fiber optik kabloların 1960'lı yıllardan itibaren günlük hayatta yer almaya başladığını belirten Ortaç, bilgi ağının büyük ölçüde bunlarla sağlandığını söyledi.

Türkiye'de 10 yıl süren bir Ar-Ge çalışmasıyla sıfırdan fiber üretimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Ortaç, "TÜBİTAK'tan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığına devletin birçok kanalından destekle birlikte şu anda yerli ve milli üretim yapabildiğimiz bir altyapımız var. Burada aktif, pasif ve yeni nesil fiberler üretebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bilkent UNAM'ın ülkemizin fiber ihtiyacını karşılayacak seviyede seri üretim yapabilecek tek tesis olduğunu vurgulayan Ortaç, şunları söyledi:

"Birkaç gün içinde yüzlerce kilometrelik fiberi rahatlıkla üretip çekebiliyoruz. Ülkenin birçok ihtiyacını karşılayacak altyapıya sahibiz. Bunun ihracını gerçekleştirme gibi bir planımız da var. Başlangıçta amacımız savunma sanayisi ve endüstride kullanılan kritik teknoloji ihtiyacını karşılayabilecek kalifiye ürünleri üretmekti. Bundan sonra artık yurt dışına açılabilecek bir portföyümüz var ama hala bazı özel fiberleri ülkenin izni olmadan satmak söz konusu değil, belki satmak da istemeyebiliriz."

Ortaç, ürettikleri fiberlerin dünyadaki benzerleriyle karşılaştırıldığında, güç üretimi, ışık kaybı gibi performans kriterlerine göre aynı özellikte olduğunu söyledi.

UNAM'da üretilen polarizasyon korumalı fiberin savunma sanayisinde kritik önem taşıdığının altını çizen Ortaç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dönüölçerlerde füze veya başka platformların hızları anlık değiştiği zaman ışık fazının kaymasından ne kadar saptığını size bildiriyor ve platformunuzun pozisyonunu söylemenizi sağlıyor. Yılda 200 kilometreden fazla fiber kullanıldığını biliyoruz. Bunların tamamen yerli ve milli olarak seri üretim kapasitesine sahibiz."

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr