Türkiye’nin Dev Yatırım Merkezi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
İstanbul Finans Merkezi projesi ile tüm Türkiye, gelecek yıllarda en büyük yatırımların başında gelecek.
İstanbul’un Ümraniye ilçe sınırları içinde bulunan ve Ataşehir ilçesine de sınır konumunda yer alan proje, dünyanın en mühim finans merkezleri olan Londra, New York, Singapur, Hong Kong, Zürih gibi merkezlerle yarışacak seviyede. İstanbul’un öncelikle bölgesel, kesin olarak da küresel finans merkezi olan bu dev proje toplam 3 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda inşa ediliyor. Proje büyüklüğünün ise 3 milyar lirayı geçmesi düşünülüyor.
Türkiye'nin En Önemli Kurumları Buraya Taşınıyor!
4 bölgeden oluşacak İstanbul Finans Merkezi’nde özel kurumlar ve denetim kuruluşlarına ait binalar, banka ve finans merkezine ait binalar olacak. Bunların arasında; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAO Gayrimenkul, İŞ GYO gibi en önemli kurumların genel merkezleri de bulunuyor.
Günde 90 Bin Kişilik Sirkülasyon
Bunların yanı sıra bölgede konutlar, kongre ve kültür merkezi, oteller, alışveriş merkezleri, destek ve hizmet birimleri olarak tanımlanan okul, cami, polis ve itfaiye merkezi de yer alacak. Bu sayede bölge, hem iş hem iş dışı yaşamın bulunduğu çok büyük bir ekonomik varlık alanı olacak. İstanbul Finans Merkezi’nde ilk etapta bile 50 bini çalışan nüfus olmak üzere, 11 bin oturan, 25 bin ziyaretçisiyle birlikte günlük 90 bin kişilik bir sirkülasyon olması bekleniyor. Kültürel, sosyal, finansal çevreleriyle kendi ekonomisini yaratacak olan Finans Merkezi’nde ilerleyen dönemlerde 150 bin kişi civarında ilave istihdam olacağı öngörülüyor. Bölgeye özel planlanan metro inşaatı ise hızla sürüyor. Bu da bölgenin değerini şu andan itibaren arttırıyor.
Bir Buçuk Yılda Yüzde 30 Değer Kazandı
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, proje bittiğinde bugünkü değerinin 2 milyar 687 milyon TL olduğu bildirildi. İstanbul Finans Merkezi’nin 2016 yıl sonu değerleme raporundaki değeri 2 milyar 643 milyon TL 2015 yıl sonu değeri ise 1 milyar 890 milyon TL olarak belirlenmişti. Böylece İstanbul Finans Merkezi’nin değeri 15 ayda yaklaşık 800 milyon TL arttı.4 Bu da 1.5 senede tahmini yüzde 30’luk artışa denk geliyor. Uzmanlar, bölgenin 2 yıl içinde yüzde 50 değer kazanacağını ön görüyor. Bu değerli yatırımın bir parçası olmak, geleceği bugünden görüp yatırım yapmak isteyenler için de İstanbul Finans Merkezi’nde çok avantajlı dönemler yaşanıyor.
İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleşmesi beklene ilk projelerinden bir başkası da Sarphan Finans Park olacak. Emlak Konut GYO ve Sarp Grup grubunun koordinasyonun gerçekleşmesi beklenen proje 184 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. Sarphan Finans Park projesi kapsamında bir adet 20 katlı 5 yıldızlı otele ek olarak bir adet 53 katlı ve 347 konut ve 123 home ofisten oluşan rezidans bloğu ve de 12 kattan oluşan bir ofis bloğu da yer alacak.
Üçüncü bölgede kongre ve kültür merkezleri, oteller ve konut yapıları yer alacak. Kamuoyuna yapılan açıklamaya göre bu bölümde 90 bin meterekarelik bir alışveriş merkezi, 70 bin metrekarelik bir otel, 60 bin metrekarelik rezidans birimleri ve 2 bin kişi kapasiteli bir kültür ve kongre merkezi yer alacak.
Dördüncü ve son bölgede ise destek ve hizmet birimleri yani okul, polis karakolu, camii, itfaiye binası gibi yapılar yer alacaklar. Bölgeye ulaşım ise bulunduğu konum itibariyle E5 ve TEM karayolları ile sağlanacak. Ayrıca İstanbul Finans Merkezi'ne çok yakın konumda 2 farklı metro hattınında geçeceği biliniyor.