Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından yükselen petrol fiyatlarını kontrol altına almak için Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 31 ülke tarafından alınan bir kararla petrol hamlesi atıldı. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA),> stratejik rezervlerinden 120 milyon varil ham petrol ve petrol ürünleri sürme kararına katkıda bulunacak ülkelerin listesini yayımladı.
Rusya hariç olmak üzere 31 sanayileşmiş ülkeden oluşan IEA'nın, ABD ile birlikte hareket eden üyeleri tarafından alınan piyasaya petrol sürme kararı ile piyasaya bir ay içerisinde ikinci kez koordine şekilde petrol sürülecek.
Beşinci petrol sürme kararı
Karar, Uluslararası Enerji Ajansı'nın bugüne kadar gerçekleştirdiği beşinci petrol sürme kararı olma özelliğini taşıyor.
ABD'nin Mart ayının sonunda aldığı stratejik rezervlerinden bugüne kadar görülen en büyük miktarda petrolü serbest bırakma kararının ardından, bu karar ile IEA'nın ABD dışındaki üyeleri de aynı nitelikte bir karar almış oldu.
Petrol fiyatları 14 yılın zirvesini gördü
Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya başlatılan ekonomik yaptırımlar petrol fiyatlarını 14 yılın zirvesine taşımıştı.
Küresel petrol fiyatları LCOc1, CLc1, ABD'nin petrol sürme kararından bu yana art arda iki hafta boyunca gerilerken Brent ham petrolünün varil fiyatı yaklaşık 10 dolar gerileyerek 100 doların altına düştü.
IEA, üye ülkeler tarafından altı aylık sürede piyasaya sürülmesi taahhüt edilen petrol miktarının 120 milyon varile ulaştığını açıkladı.
Türkiye de katkı sağlayacak
31 sanayileşmiş ülkeden oluşan Petrol hamlesine en büyük katkı sağlayan ülke 60 milyon varili piyasaya sürerek ABD oldu. ABD'yi 15 milyon varil ile Japonya izledi. >Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere de katkı sağlayan başlıca ülkeler arasında bulunuyor.
Türkiye, rezerv serbest bırakma kararına üç milyon varil petrol veya petrol ürünüyle katkıda bulunacak.