13.06.2024-10:04 (Son Güncelleme:13.06.2024-17:26)

Türkiye’den kritik Eurofighter hamlesi: Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya Başbakanı ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya ve İtalya’da önemli görüşmeler gerçekleştirecek. Görüşmelerin ana gündem maddesinin Türkiye’nin Eurofighter savaş uçağı alımı olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük İspanya ziyaretine dün başladı. Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in daveti üzerine gittiği İspanya’da, ikili görüşmelerin yanı sıra Türkiye-İspanya 8. Hükümetlerarası Zirve Toplantısı’na katılacak.

Erdoğan, cuma günü ise G7 liderler zirvesi için İtalya’ya geçecek. Bu zirvede İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz gibi isimlerle bir araya gelecek.

Ege’de hassas denge gündeme getirilecek

Erdoğan’ın İspanya ve İtalya ziyaretinde, bazı bakan ve bürokratların yanı sıra Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün de bulunması dikkat çekti. Görgün’ün heyette yer alması, Eurofighter alımı ve savunma sanayii konularının da gündemde olacağı şeklinde yorumlandı. Eurofighter savaş uçakları; İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’nın içinde bulunduğu bir konsorsiyum tarafından üretiliyor ve bu uçakların başka bir ülkeye satışı için dört ülkenin de onayı gerekiyor.


Türkiye, 20+20 iki parti halinde toplam 40 Eurofighter jetinin alımı için İngiltere üzerinden başvuruda bulunmuştu. Ancak Almanya, Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim nedeniyle 2019 yılında Türkiye’ye karşı aldığı yaptırım kararını gerekçe göstererek bu satışa karşı çıkıyor. Fransa ise 8 Rafale jetini Yunanistan’a teslim etmişti. Yunanistan ayrıca 24 adet F-35 savaş uçağı için de 2019 yılı sonunda ABD’ye başvurmuş, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ilk F-35 savaş uçağını 2028 yılında teslim alacaklarını açıklamıştı. Türkiye, iki parti halinde 40 Eurofighter Typhoon alarak Yunanistan’ın F-35 ve Rafale jetleriyle elde ettiği üstünlüğü dengelemeyi amaçlıyor.

Meteor füzesi ve Eurofighter

Eurofighter Typhoon, Meteor - Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi atma kapasitesine sahip. Yunanistan’ın Rafale uçaklarında kullandığı Meteor füzesinin 200 kilometre menzile sahip olduğu biliniyor. Türkiye, F-16 filosunun hava-hava füzesi kapasitesi ile bu menzilin gerisinde kalıyor. Türk Hava Kuvvetleri, Yunanistan’ın elde ettiği bu gücü, Meteor füzesi ve Eurofighter uçaklarına sahip olarak dengelemeyi planlıyor. Eğer Almanya engeli aşılabilirse, Türk Hava Kuvvetleri, Eurofighter jetlerinin ilk partisinin 2026 yılında aktif olarak hizmete girmesi yönünde planlama yapmış durumda.


Zirveden önce Tuva Cihangir Atasever’i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid’e hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda Yörünge Altı Araştırma Görevini tamamlayan Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ve ailesini kabul etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid’de Zarzuela Kraliyet Sarayı’nda İspanya Kralı VI. Felipe ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin daha da derinleşeceğine inandığını belirten Erdoğan, ayrıca İsrail yönetiminin Filistin topraklarında gerçekleştirdiği politikaların bir an önce sona ermesi gerektiğini vurguladı ve İspanya’nın Filistin’e verdiği desteğin çok önemli olduğunu ifade etti.

muratcankilic@haber365.com.tr